Trosky čínské rakety dopadly do obydlené části Číny

Trosky čínské rakety dopadly do obydlené části Číny
Fotografie: CMSE
  • Část rakety dopadla u vesnice Sien-čchia, která se nachází jihovýchodně od místa startu
  • Doprovázel ho toxický a karcinogenní žlutý kouř
  • Čínské úřady zakázaly obyvatelům trosky fotit a natáčet

Trosky čínské rakety Dlouhý pochod 2C v sobotu zasáhly vesnici na jihozápadě Číny jen několik hodin poté, co byla raketa vypuštěna. Ta odstartovala ve stejný den z kosmodromu Xichang Satellite Launch Center v jihozápadní provincii Sichuan. Na oběžnou dráhu vynesla výkonný satelit, který bude studovat gama záblesky. Čína však nemá znovupoužitelné rakety, a tak pokud nedojde k jejich shoření v atmosféře, dopadnou neřízeně zpět na Zemi.

Většina částí raket končí v oceánu, tentokrát však kus rakety dopadnul na obydlenou část, a navíc se za ním řinul oblak toxického žlutého kouře. Podle CNN šlo o vesnici Sien-čchia v provincii Kuej-čou, která se nachází jihovýchodně od místa startu. Místní úřady se nyní chystají trosky rakety odklidit a zároveň bylo obyvatelům vesnice zakázáno je fotit a natáčet.

Dým vycházející z kusu rakety byl pravděpodobně velmi toxický. Podle výzkumného pracovníka Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru Markuse Schillera, se nejspíše jedná o první stupeň rakety, který je poháněn směsicí oxidu dusíku a nesymetrického dimethylhydrazinu. „Tato kombinace vždy vytváří tyto oranžové kouřové stopy. Je extrémně toxická a karcinogenní. Každá živá bytost, která to vdechne, to bude mít v blízké budoucnosti těžké,“ uvedl.


Čína má kosmodromy umístěné, na rozdíl od jiných agentur, ve vnitrozemí. Xichang na jihozápadě, Ťiou-čchüan v poušti Gobi na severozápadě a Tchaj-jüan na severu. Výstavba mimo pobřeží byla zvolena během studené války strategicky, nyní to má ale spíše negativní dopady. NASA i ESA mají své kosmodromy postaveny u pobřeží a rakety vypouštějí směrem nad oceán, aby části raket případně dopadly do vody a neohrožovaly místní obyvatele.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze