Populace Číny klesla poprvé od roku 1961

Populace Číny klesla poprvé od roku 1961
Fotografie: unsplash.com
  • Počet obyvatel Číny se snížil o 850 tisíc
  • Jedná se o začátek dlouhého období úbytku populace
  • Země také zaznamenala nejvyšší úmrtnost od roku 1976

Čína vstoupila do éry snižování populace poté, co se po 61 letech snížil počet jejích obyvatel. Národní statistický úřad uvedl, že se počet obyvatel snížil o 850 tisíc. Na konci roku 2021 počet obyvatel Číny činil 1,41260 miliardy a na konci loňského roku měla Čína „pouze“ 1,41175 miliard obyvatel. Jedná se tak o začátek dlouhého období úbytku populace, který se vláda snažila zvrátit.

„Odborníci v oblasti populace a ekonomiky předpověděli, že do roku 2022 nebo nejpozději do roku 2023 vstoupí naše země do éry snižování populace,“ uvedl pro theguardian.com místopředseda Výboru pro zemědělství a venkov Národního lidového kongresu Cai Fang. Podle jeho slov dosáhla čínská populace svého vrcholu v loňském roce.


Čínská vláda se již několik let snaží povzbudit lidi, aby měli více dětí, a odvrátila tím hrozící demografickou krizi způsobenou stárnutím populace. Nabízí lidem finanční pomoc na výchovu dětí nebo příspěvky a daňové úlevy těm, kteří přivedou na svět další děti. Porodnost v roce 2022 činila 6,77 porodů na 1 000 lidí. To je méně o 1,25 porodu na 1 000 lidí oproti roku 2021. V reálných číslech bylo v roce 2022 hlášeno o více než milion porodů méně než v roce předchozím. Země také zaznamenala nejvyšší úmrtnost od roku 1976.

„Skutečná demografická krize Číny je nepředstavitelná a veškerá minulá ekonomická, sociální, obranná a zahraniční politika Číny byla založena na chybných demografických údajích. Demografické a ekonomické vyhlídky Číny jsou mnohem chmurnější, než se očekávalo. Čína bude muset projít strategickou kontrakcí a upravit svou sociální, hospodářskou, obrannou a zahraniční politiku. Čína musí zlepšit vztahy se Západem,“ uvedl Yi Fuxian, výzkumný pracovník v oblasti porodnictví a gynekologie na Wisconsinské univerzitě v Madisonu a odborník na populační změny v Číně. Dodal, že k poklesu populace dochází téměř o 10 let dříve, než tamní vláda a Organizace spojených národů (OSN) předpokládala.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze