Hotel uprostřed lesa s fasádou z ptačích budek? Proč ne, najdete ho ve Švédsku

Hotel uprostřed lesa s fasádou z ptačích budek? Proč ne, najdete ho ve Švédsku
Fotografie: Bjarke Ingels Group
  • Švédsko tak bojuje proti neustále ubývající populaci ptactva
  • Na fasádě hotelu je připevněno 350 ptačích budek různých velikostí
  • Hotel se nachází v korunách stromů s terasou, která umožňuje 360stupňový výhled

Ptačí populace jsou celosvětově ohroženy hlavně kvůli srážkám se skleněnými, ale i jinými mrakodrapy. Nejvíce jsou pak ohroženi stěhovaví ptáci. Švédsko se rozhodlo lesní ptactvo ochraňovat způsobem, který bude ku prospěchu i lidem a postavilo hotel Biosféra, který je obklopen ptačími budkami – udržuje tak cestovní ruch a zároveň pomáhá k ochraně ptačí populace.

Hotel je v lese poblíž města Harads, je postaven mezi korunami stromů a hosté se do něj dostanou pomocí visutého mostu, uvedl ubm-development.com. Pokoje mají 34 metrů čtverečních a jsou vybaveny nábytkem v tmavších barvách z organických materiálů. Jsou rozděleny na dvě patra, přičemž obývací část je v dolní, ložnice pak v horní části pokoje. Fasáda hotelu má celkem 350 ptačích budek o různých velikostech a návštěvníci mají přístup na střešní terasu, která umožňuje 360stupňový výhled na les. Stejně tak z pokojů je možné pozorovat ptáky v těsné blízkosti, jelikož je hotel z velké části prosklený.

Cílem Biosféry je zastavit sestupnou spirálu ptačí populace ve švédských lesích a posílit biosféru a přírodní stanoviště,“ vysvětlují dánští architekti společnosti Bjarke Ingels Group (BIG), kteří Biosféru navrhli. Aby soužití mezi ptactvem a lidmi skutečně fungovalo, architekti spolupracovali i s místními ornitology, kteří uvedli, že kácení lesů má za následek úbytek stromů – tím i úbytek místa pro ptáky, kde mohou hnízdit. „Ukázat lidem, jak fungují budky a krmítka, je velmi důležité. Iniciativa Treehotel může inspirovat hosty, aby udělali totéž i v blízkosti jejich vlastních domů,“ uvedl ornitolog Ulf Öhman, který se na návrhu podílel.


Pokud se chystáte do Švédska a chtěli byste strávit noc v tomto výjimečném hotelu, připravte se na to, že cena začíná v přepočtu na 27 000 Kč za noc pro dvě osoby, včetně snídaně. Cena se pak odvíjí dle aktuální sezóny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze