Od pátku můžete pomoci se sčítáním ptáků. Ptačí hodinka bude trvat do neděle

Od pátku můžete pomoci se sčítáním ptáků. Ptačí hodinka bude trvat do neděle
Fotografie: unsplash.com
  • Zúčastnit se může kdokoliv, stačí hodina času
  • Sčítat je možné sledováním z okna, ale i venku
  • Formulář je dostupný online, případně jej můžete vytisknout

Česká společnost ornitologická (ČSO) tento víkend pořádá již pátý ročník takzvané Ptačí hodinky. Této akce se může zúčastnit kdokoliv. Dobrovolníci mohou sčítat u krmítka, ale také v parku či u lesa. Každý si může vybrat libovolnou hodinu, kdy sčítání provede. Údaje pak pomohou ornitologům zjistit více informací o ptácích, kteří u nás přezimují, i o jejich počtu.


Jak sčítání ptáků probíhá?

Pokud se chcete stát dobrovolníkem, není nutné mít jakékoliv zkušenosti. Nejdříve si vyberte místo, ze kterého budete ptáky pozorovat. Po dobu sčítání je důležité zůstat na jednom místě, aby nedošlo ke zkreslení výsledků – nepočítejte tak ptáky třeba při procházce. Při sčítání poté zaznamenáváte nejvyšší počet jedinců, který se objevil současně. Pokud tedy nejdříve zaznamenáte 2 pěnkavy a později 4, do výsledků zaznamenáte číslo 4.

Pokud vás bude pozorování bavit, můžete provést sčítání opakovaně.

Formuláře pro sčítání je možné vyplnit elektronicky, případně si jej můžete vytisknout a zapisovat ručně. U online formuláře si jednoduše zpustíte časovač a zaznamenáváte počet ptáků. V případě vytištění si poznamenáte čas při začátku sčítání. Elektrický formulář však nabízí více možností pro zaznamenání informací, navíc se ihned výsledky uloží online. Papírový poté můžete přepsat do online formuláře. Důležité je, zaslat vaše výsledky do týdne od pozorování. Pokud vás bude pozorování bavit, můžete provést sčítání opakovaně.

Pokud chcete své krmítko pro ptáky udělat zajímavým, můžete do něj nasypat slunečnici, vlašské ořechy, oves, proso, pšenici a další obiloviny nebo luštěniny. Kosi a drozdi mají rádi jablka a strakapoud, brhlík a sýkora ocení tukovou směs. Ani v zimě nezapomínejme na vodu, kterou ptáci potřebují. Do krmítka naopak nepatří zbytky jídla, jelikož jsou kořeněná, solená nebo sladká.

Sýkora koňadra je nejčastějším ptákem

Podle ČTK se za minulé roky nejčastěji u nás vyskytuje sýkora koňadra. V loňském roce jich bylo díky pozorovatelům sečteno 134 549. Dále pak vedl vrabec polní, kterých bylo spočítáno na 93 000 a vrabců domácích bylo přes 86 000. Celkově se sčítání zúčastnilo 35 000 zájemců a ptáků bylo pozorováno na 707 000.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze