Společnost Orbital Assembly chce v roce 2025 otevřít vesmírný hotel

Společnost Orbital Assembly chce v roce 2025 otevřít vesmírný hotel
Fotografie: Orbital Assembly
  • Společnost chce na oběžnou dráhu vyslat celkem dvě vesmírné stanice
  • První, menší stanici Pioneer Station chce uvést do provozu už v roce 2025
  • Moduly spojené výtahovými šachtami dohromady vytvoří rotující kolo, které pojme až 28 lidí
  • Vesmírná turistika by měla být v budoucnu dostupná nejen pro miliardáře

Společnost se sídlem ve Spojených státech chce na oběžné dráze rovnou dvě vesmírné stanice, které budou fungovat jako turistické ubytování. Moduly spojené výtahovými šachtami dohromady vytvoří rotující kolo, které bude obíhat kolem Země.

Stanice Voyager bude dle Orbital Assembly schopna pojmout až 400 lidí a otevření se plánuje na rok 2027. Druhá stanice s názvem Pioneer Station, která bude mít kapacitu 28 lidí, by mohla fungovat už za pouhé tři roky. Společnost má za cíl provozovat vesmírný „business park“, který bude nabízet kanceláře, ale i pokoje pro turisty. Ačkoliv se vesmírná turistika poslední dobou neustále rozšiřuje, je cenově dostupná opravdu jen pro ty nejbohatší. Například Blue Origin nabízí let, který trvá přibližně 11 minut, za v přepočtu 10,5 milionů korun. Provozní ředitel Tim Alatorre si však myslí, že cena bude klesat, jakmile se vesmírná turistika rozběhne. „Cílem vždy bylo umožnit velkému množství lidí žít, pracovat a prosperovat ve vesmíru,“ řekl pro CNN Travel Alatorre.


Díky menšímu konceptu Pioneer Station si Alatorre myslím, že bude vesmírná turistika dostupná dříve. I tato menší stanice by měla být ve tvaru rotujícího kola. Alatorre uvedl, že na stanici bude fungovat takzvaná umělá gravitace, takže na ní návštěvníci najdou klasické sprchy i jídlo na talíři, což astronauti v mikrogravitaci nemají. Budou tam však i místnosti, které právě díky mikrogravitaci nabídnou návštěvníkům různé formy zábavy.

Ačkoliv Mezinárodní vesmírná stanice již hostila vesmírné turisty, je to stále místo určené pro výzkum a experimenty. Postavením vesmírných hotelů by vzniklo ve vesmíru místo, které by bylo určeno pouze pro turisty. A podle Alatorrea nebude vesmírná turistika již brzy jen pro miliardáře.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze