Hotelovému sluhovi Space Egg spropitné dávat nemusíte. Jde o robota od Alibaby

Hotelovému sluhovi Space Egg spropitné dávat nemusíte. Jde o robota od Alibaby
  • E-commerce gigant Alibaba představuje hotelového robota Space Egg
  • Robot má pomoci hotelovým poslíčkům obsloužit návštěvníky
  • Do prvního hotelu bude nasazen již v říjnu 2018

Alibaba není jen jedna z největších e-commerce platforem na světě, ale také inovativní výrobce robotů. První počin čínské společnosti v oblasti jejich komerčního využití se nazývá Space Egg a představuje sluhu, který najde uplatnění v hotelech. Space Egg byl oznámen na konferenci výpočetní techniky v Hangzhou a „do práce“ nastoupí již v říjnu 2018. Samotná konstrukce není ničím zajímavá – robot se skládá z hliníkového krytu a tří pohyblivých koleček, přičemž bezpečnou orientaci v prostoru zajišťují kamery a laserová navigace. Na výšku má méně než jeden metr, ale dvakrát hbitý zrovna není. Pohybuje se totiž rychlostí jeden metr za sekundu.

Space Egg to nebude mít na trhu robotických sluhů jednoduché, neboť nejde o prvního robota s podobnými funkcemi. Například CLOi od LG, jehož rajónem jsou letiště, dokáže obsluhovat zákazníky na baru a ve volném čase přepravovat kufry. Robotický pracovník HOSPI vytvořený společností Panasonic zase rozváží prášky v nemocnici. Nepřímou konkurenci pro Space Egg rovněž představuje před více jak dvěma lety představený robot Zenbo od ASUSu, který je primárně určen na pomoc do domácností. Žádný z nich se však zatím nestal prodejním hitem, což ukazuje, že je toto odvětví stále v plenkách. Bude to právě Alibaba, kdo se zasadí o masové rozšíření?

Hotelový sluha Space Egg – komerční robot od společnosti Alibaba
Robot rozezná číslo pokoje pomocí kamery a pak „zaklepá“ zasláním notifikace na chytré zařízení uvnitř. Po doručení pokrmu dokonce hostovi popřeje dobrou chuť.

Plusové body Space Egg získává v oblasti funkčnosti. Robot komunikuje s AI asistentem, takzvaným Tmall Genie, který je čínskou obdobou Alexy. Při integraci s hotelovými pokoji si mohou hosté pomocí hlasového pokynu objednat a Space Egg se postará o zbytek.

Světlé budoucnosti robotického sluhy by mohly napomoci také dosavadní znalosti z oblasti robotiky, kterými výrobce nepochybně disponuje. Alibaba má dlouholeté zkušenosti s využitím robotů v automatizovaných skladištích. Navíc se podle mluvčího Alibaby pracuje již na dalších variantách včetně robota, který má – obdobně jako HOSPI – pacientům v nemocnici rozvážet léky. Mluvčí společnosti rovněž prozradil, že je pro Alibabu důležité vytvořit robota, který se bude dát snadno přizpůsobit podmínkám konkrétního prostředí, kde se bude vyskytovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze