Povrchová teplota oceánů dosáhla rekordních hodnot

Povrchová teplota oceánů dosáhla rekordních hodnot
Fotografie: unsplash.com
  • Průměrná teplota na povrchu oceánu byla na začátku dubna 21,1 stupňů Celsia
  • Původní rekord byl naměřen v roce 2016, a to 21 °C
  • Oceán pohltí více než 90 % tepla, které je způsobeno skleníkovými plyny v atmosféře z odlesňování a spalování fosilních paliv
  • Vysoká teplota oceánů bude mít vliv i na počasí a způsobí další vlny veder

Teplota povrchu oceánu dosáhla historicky nejvyšší hodnoty od doby, kdy začaly satelitní záznamy tyto hodnoty měřit. Klimatologové uvedli, že předběžné údaje Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) ukázaly, že průměrná teplota na povrchu oceánu byla na začátku dubna 21,1 stupňů Celsia. Tato naměřená hodnota překonala původní rekord 21 °C, který byl naměřen v roce 2016.


Profesor Matthew England uvedl v rozhovoru pro theguardian.com, že pokud bude globální oteplování takto pokračovat i nadále, teplota by se mohla brzy dostat mimo tabulkové hodnoty. Oceán pohltí více než 90 % tepla, které je způsobeno skleníkovými plyny v atmosféře z odlesňování a spalování fosilních paliv. Loňská studie ukázala, že množství tepla nahromaděného v oceánu se zvyšuje a proniká hlouběji. Kvůli tomu pak dochází k extrémním výkyvům počasí.

„To, co nyní vidíme, je jasný signál globálního oteplování, který odhaluje, že lidé vy zvýšené míře zasahovali do klimatického systému,“ doplnil profesor. Měření z horních 2 kilometrů pod hladinou oceánu ukazují rychlou akumulaci tepla pod hladinou, zejména od 80. let 20. století. Podle Dr. Kevina Trenbertha vysoká teplota oceánů bude mít vliv i na počasí a způsobí další vlny veder.

Současná pozorování ukazují mírné až silné mořské vlny veder v několika oblastech, včetně jižní části Indického oceánu, jižního Atlantiku, severozápadní Afriky, kolem Nového Zélandu, severovýchodu Austrálie a západu Střední Ameriky. Podle docenta Alexe Sen Gupty z výzkumné iniciativy Climate Change Research Center je neobvyklé vidět tolik vysokých teplot v oceánu najednou. Teploty se budou i nadále zvyšovat s globálním oteplováním způsobeným člověkem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze