Hubble zachycuje dvě galaxie propojené světelným „mostem“

Hubble zachycuje dvě galaxie propojené světelným „mostem“
Fotografie: NASA, ESA
  • Galaxie se nachází asi 200 milionů světelných let daleko od Země
  • Vzájemnou gravitací mezi sebou utvořily slapový ohon z plynu, prachu a hvězd
  • Na galaxie se později zaměří i teleskop Jamese Webba

Hubbleův teleskop pořídil snímek galaxií Arp 248 souhrnně nazývaných Wild’s Triplet. Galaxie se nachází asi 200 milionů světelných let daleko od Země v souhvězdí Panny. Jedná se o dvě spirální galaxie, které jsou propojené takzvaným slapovým ohonem, který je tvořen z mezihvězdného prachu, plynu a hvězd. Ačkoliv se to nemusí zdát, galaxie jsou u sebe tak blízko, že se gravitačně přitahují, tím vznikl slapový ohon. Třetí galaxie s nimi nijak neinteraguje, jelikož je umístěná v pozadí.


Pozorování bylo dle esahubble.org provedeno na základě projektu nazvaného Katalog jižních zvláštních galaxií a asociací od astronomů Haltona Arpa a Barryho Madora a Atlas zvláštních galaxií od Haltona Arpa. Obě kolekce obsahují zvláštní galaxie, včetně těch, které mezi sebou interagují, jako je tomu u Arp 248. Pro sledování galaxií Hubbleův teleskop použil přístroj Advanced Camera for Surveys, který byl naistalován během třetí servisní mise. Na toto místo ve vesmíru by se později měl zaměřit i teleskop Jamese Webba.

Co jsou galaxie?


Galaxie jsou tvořeny z plynu, prachu a hvězd, a to vše je spojováno vzájemnou gravitací. V každé galaxii jsou stovky milionů až bilionů hvězd. Nejznámější galaxie jsou eliptické a spirální, existují pak ještě spirální s příčkou a nepravidelné. Eliptické galaxie obvykle obsahují starší hvězdy než spirální a astronomové se domnívají, že vznikají srážkami a následným sloučením spirálních galaxií.

Spirální galaxie mají několik ramen, které vystupují ven z centrální oblasti a zakřivují se. Spirální galaxie s příčkou se od těch normálních liší v ramenech, které nejsou přímo napojeny na jádro galaxie, ale spojují se příčkou, která se otáčí zároveň s jádrem. Ve vesmíru tento typ galaxií převažuje – i Mléčná dráha je spirální galaxií s příčkou. Mohou dosahovat obrovských rozměrů, a to až velikosti 200 světelných let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze