Hubbleův teleskop zachytil srážku dvou neutronových hvězd

Hubbleův teleskop zachytil srážku dvou neutronových hvězd
Fotografie: NASA
  • Srážka hvězd způsobila výtrysk energie téměř rychlostí světla
  • Kolizi zachytil Hubbleův dalekohled již v roce 2017, ale astronomům zabral výpočet další roky
  • Výtrysky těchto energií do vesmíru by mohly pomoci pro výpočet toho, jak rychle se vesmír rozpíná

Srážka dvou neutronových hvězd pojmenovaná GW170817 byla pozorována pomocí Hubbleova teleskopu již v roce 2017. Vědcům však roky trvalo měření toho, jak rychle se výtrysk energie po nárazu řítil vesmírem. Výbuch uvolnil energii srovnatelnou s výbuchem supernovy a dosáhl 99,97 % rychlosti světla. Výpočet také trval delší dobu z toho důvodu, že ve chvíli, kdy se neutronové hvězdy srazily, je pozorovalo najednou 70 observatoří po celém světě.

Po srážce se neutronové hvězdy zhroutily do černé díry. Ta nyní přitahuje okolní materiál, který kolem černé díry utvořil rotující disk. „Jsem ohromen, že nám Hubbleův teleskop mohl poskytnout tak přesné měření, které se vyrovná přesnosti dosahované výkonnými radioteleskopy rozmístěnými po celé zeměkouli,“ řekl Kunal P. Mooley, hlavní autor studie. Kromě Hubbleova teleskopu byla použita pro přesné změření družice Gaia od Evropské vesmírné agentury.


Kombinací pozemních observatoří, družice a teleskopu byli vědci schopni určit přesné místo výbuchu. Měření pomocí Hubbleova teleskopu naznačovalo, že se výtrysk po výbuchu pohyboval zdánlivou rychlostí sedmkrát vyšší, než je rychlost světla, poté postupně zpomaloval. Ve skutečnosti se jednalo o iluzi, jelikož nic nemůže překročit rychlost světla. „Jelikož se výtrysk energie blíží k Zemi prakticky rychlostí světla, světlo, které vyzařuje později, má před sebou kratší vzdálenost. V podstatě se výtrysk honí za svým vlastním světlem,“ popsala NASA důvod, proč se rychlost zdála být tak vysokou.

Tyto výpočty by mohly do budoucna pomoci s přesnějším měřením pro rychlost rozpínání vesmíru, dnes známým jako Hubbleova konstanta. Současná měření ukazují, že se vesmír rozpíná v různých směrech odlišně – bližší vesmír se rozpíná pomaleji než ten vzdálený a právě tyto výtrysky energie by mohly přinést odpověď.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze