Mohla by voda vybuchovat stejně jako láva? Na Europě možná ano

Mohla by voda vybuchovat stejně jako láva? Na Europě možná ano
Fotografie: NASA
  • Nový výzkum naznačuje, že mezi ledem jsou kapsy s vodou, které u povrchu Europy mohou vybuchovat
  • Výbuch vědci odhadují ve formě páry/kryovulkanické činnosti

Vědci jsou si téměř jisti, že se pod ledovou krustou Europy nachází obrovský oceán plný slané vody. Tento měsíc Jupiteru je tak pro vědce nejbližším možným vesmírným objektem, kde by se mohly nacházet známky života. Jednoznačné odpovědi se nejspíše dočkáme až po roce 2024, kdy je naplánovaná mise Europpa Clipper, která provede na Europě podrobný výzkum. Mezitím však vědci vytváří hypotézy, které by mohla kosmická loď později studovat.

Na základě pozorování sondy Galileo, která obíhala kolem Jupitera od roku 1995 až do roku 2003, kdy vstoupila do jeho atmosféry, se vědci domnívají, že oceán není jedinou vodou na Europě, ale že se uvnitř nacházejí mezi ledem kapsy se slanou vodou – některé blízko u povrchu, jiné o několik kilometrů níže. Výzkum tak má vědcům pomoci se dozvědět, jak by se mohla taková jezera pod povrchem chovat.


Dlouhodobou myšlenkou vědců je, že by voda pod povrchem Europy mohla vybuchovat ve formě páry, případně se projevovat jako kryovulkanická aktivita v podobě tekoucího/rozbředlého ledu. Počítačová modelace ukázala, že pokud k takovýmto erupcím dochází, pocházely by právě z vytvořených jezer, nikoliv z obrovského oceánu pod ledovou krustou. „Ukázali jsme, že páry nebo proudy kryolávy mohou znamenat, že jsou pod nimi mělké rezervoáry kapaliny, které by Europa Clipper dokázala detekovat,“ řekla Elodie Lesageová, hlavní autorka výzkumu.

Výzkum odhaduje erupce blíže k povrchu i z toho důvodu, že led, který je hluboko pod povrchem, neumožňuje rozpínání, kdežto blíže k povrchu to možné je. NASA uvedla, že pokud by kapsy s vodou zamrzly, roztáhly by se a tím by rozbily okolní led, což by vedlo k erupci. Tento jev si můžete představit velmi podobně, jako kdybyste doma vložili plechovku do mrazáku – jakmile tekutina začne zamrzat, plechovka se silou roztahování ledu roztrhne.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze