Jak vznikal náš Měsíc? Možná jen několik hodin

Jak vznikal náš Měsíc? Možná jen několik hodin
Fotografie: NASA
  • Před miliardami let narazil do Země objekt o velikosti Marsu zvaný Theia
  • Materiál ze srážky se dostal na oběžnou dráhu a zformoval se v Měsíc
  • Předchozí studie uvádí, že se tvořil měsíce či roky
  • Nová simulace však přišla s teorií, že se Měsíc vytvořil jen pouhé hodiny po dopadu Theia

Země je stará přibližně 4,5 miliardy let a dlouhou dobu trvalo, než se stala obyvatelnou. Před miliardami let bylo celkem běžné, že do Země narážely jiné vesmírné objekty, a to je nakonec dobře, jelikož by nevznikl Měsíc. Kdysi byla Země zasažena objektem s názvem Theia o velikosti Marsu. A právě z této srážky vznikl náš Měsíc. Jak ale přesně k formování Měsíce došlo, to není doposud zcela zřejmé.

Většina teorií tvrdí, že Měsíc vznikl z trosek, které byly po srážce vyvrženy na oběžnou dráhu a během měsíců nebo let se spojily. Nová simulace NASA ale přišla s teorií, že se Měsíc zformoval během několika hodin po dopadu Theia. Simulace provedené v tomto výzkumu byly jedny z nejpodrobnějších a pracovaly s doposud nejvyšším možným rozlišením pro studium původu Měsíce. To ukázalo, že simulace provedené v nižším rozlišení mohly vynechat důležité aspekty, které nebyly doposud zaznamenány.


K pochopení původu Měsíce využívají vědci veškeré informace, které o něm mají – jeho hmotnost, oběžnou dráhu a možnost zkoumání měsíčních hornin. Rozbor horniny ukázal, že je složením velmi podobný Zemi, je tak velmi pravděpodobné, že většina materiálu pochází ze Země. V předchozích teoriích se mělo za to, že se Theia při nárazu roztříštila na oběžnou dráhu a smíchala se pouze s malým množstvím materiálu ze Země, to ale nyní rozporuje s aktuální studií. Rozuzlení, která z teorií je ta správná, by mohly přinést mise Artemis, kdy budou na Zem dovezeny další vzorky měsíční půdy.

Tyto studie také pomohou k pochopení toho, jak se Země stala vhodnou pro život. Nárazy jiných vesmírných objektů byly v minulosti důležité, jelikož se tak na Zemi dostal materiál nezbytný pro život. „Čím více se dozvídáme o tom, jak vznikl Měsíc, tím více zjišťujeme o vývoji naší vlastní Země. Jejich historie je propletená a mohla by se odrazit v příbězích jiných planet změněných podobnými nebo velmi odlišnými srážkami,“ řekl Vincent Eke, spoluautor článku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze