Hubbleův vesmírný dalekohled funguje v nouzovém režimu

Hubbleův vesmírný dalekohled funguje v nouzovém režimu
Fotografie: NASA
  • Nouzový režim trvá od 23. října, kdy byla nahlášena první chyba
  • Veškeré přístroje jsou v pořádku, do konce vyšetřování však budou fungovat v nouzovém režimu
  • Přístroj Advanced Camera for Surveys se obnovil jako první

Tým Hubbleova vesmírného dalekohledu (HST) vyšetřuje ztracení synchronizačních zpráv, což bylo zjištěno poprvé 23. října. Tým vybral přístroj Advanced Camera for Surveys jako první, který obnoví, jelikož má nejméně komplikací v rámci ztráty synchronizačních zpráv. Příčina problému se synchronizací se nadále vyšetřuje, uvedla NASA. Hubbleovy vědecké aparáty vydaly 23. října chybové kódy, které indikovaly, že měla observatoř mnohonásobné ztráty synchronizačních zpráv. Tým HST od 23. října, kdy byla poprvé chyba nahlášena, zvažuje krátkodobá řešení a zároveň vypracuje odhady pro uskutečnění oprav. Po dokončení implementace může tým dále pracovat na obnově dalších přístrojů.


Po resetování přístrojů a obnovení vědeckých operací přístroje 25. října znovu nahlásily stejné chybové kódy a přešly opět do nouzového stavu. Řešení problému by mohlo zahrnovat změny letového softwaru, který by umožnil kontrolovat ztracené zprávy.

Členové týmu HST také připravili na reaktivaci přístroj Near Infrared Camera and Multi Object Spectrometer (NICMOS), který byl neaktivní od roku 2010. Pomocí tohoto vyřazeného instrumentu mohla NASA shromažďovat informace o ztracených zprávách, aniž by riskovala aktivní přístroje, a mohla podniknout kroky k obnovení Advance Camera for Surveys. Pokud by však zařízení zaznamenala další ztráty synchronizačních zpráv, přehodnotí NASA rozhodnutí k obnovení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze