Vesmírný dalekohled Roman Space Telescope odhalí hvězdné černé díry

Vesmírný dalekohled Roman Space Telescope odhalí hvězdné černé díry
Fotografie: Event Horizon Telescope
  • Primárním úkolem mise je hledat nové planety
  • Dalekohled bude schopný detekovat hvězdné černé díry pomocí gravitace

Mise Nancy Grace Roman Space Telescope od NASA si klade za cíl studovat temnou vesmírnou energii a různé exoplanety. Jeden z plánovaných průzkumů, jenž bude spuštěn v polovině této dekády, využije gravitaci k odhalení tisíců nových planet, které se nachází mimo naší sluneční soustavu. Stejný průzkum také poskytne tu nejlepší příležitost k detekci malých osamělých černých děr, které vznikly gravitačními kolapsy hvězd. Jsou proto známé jako hvězdné černé díry.

Černé díry mají tak silnou gravitaci, že jejich spárům neuteče ani světlo. Jsou neviditelné, a proto je můžeme detekovat pouze nepřímo, když pozorujeme, jak ovlivňují jejich okolí. Supermasivní černé díry, jenž se nachází ve středech galaxií, narušují oběžné dráhy blízkých hvězd. Občas je dokonce roztrhají. To jsou jevy, které jsme schopni vypozorovat.

Astronomové si ale myslí, že většina hvězdných černých děr nemá okolo sebe nic, co by mohlo upoutat naši pozornost. Vesmírný teleskop bude hledat planety po celé naší galaxii tak, že bude pozorovat, jak jejich gravitace zkresluje vzdálený svit hvězd, a proto bude možná prvním zařízením, které hvězdné černé díry odhalí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze