Observatoř pořídila zatím nejostřejší snímek nejhmotnější hvězdy vesmíru

Observatoř pořídila zatím nejostřejší snímek nejhmotnější hvězdy vesmíru
Fotografie: Observatoř Gemini/NOIRLab
  • Hvězda R136a1 se nachází od Země 160 000 světelných let
  • Nový snímek odhalil, že hvězda je menší, než se původně myslelo, ale je stále nejhmotnější doposud objevenou hvězdou
  • Dříve hvězdu pozoroval Hubbleův vesmírný dalekohled, ale nepodařilo se mu na ni tak dobře zaostřit

Pomocí 8,1metrovového dalekohledu v Chile získali astronomové doposud nejostřejší snímek nejhmotnější známé hvězdy ve vesmíru pojmenované R136a1. Výzkum vedený Venu Kalari však naznačuje, že hvězda nemusí být tak velká, jak se původně myslelo.

Astronomové zatím stále přesně neví, jak se tyto hvězdy, které jsou více než 100krát hmotnější než naše Slunce, formují. Tyto hvězdy se také hůře pozorují, jelikož se většinou nachází mezi hustými hvězdokupami, které obklopuje prach a navíc umírají velmi mladé, což ve vesmírném měřítku znamená, že žijí pouze několik miliónů let. Pro srovnání – naše Slunce je přibližně v polovině své životnosti 10 miliard let.


Snímek astronomové získali pomocí přístroje Zorro, který se nachází na dalekohledu Gemini South a je provozovaný NSF NOIRLab. Hvězda je asi 160 000 světelných let daleko od Země v centru mlhoviny Tarantule ve Velkém Magellanově mračnu. Předchozí pozorování naznačovala, že má hvězda hmotnost 250 až 320krát větší než Slunce. Nová pozorování však velikost upravila a nejspíše bude větší „pouze“ 170 až 230krát. I přesto NSF NOIRLab uvedla, že se stále jedná o nejhmotnější doposud objevenou hvězdu.

Astronomové hmotnost hvězdy odhadují pomocí jejího jasu a teploty. Ostřejší snímek umožnil lépe oddělit jasnost hvězdy R136a1 od ostatních, a tím i přehodnotit její hmotnost. „Naše výsledky nám ukazují, že nejhmotnější hvězda, kterou v současnosti známe, není tak hmotná, jak jsme si dříve mysleli,“ vysvětlil Kalari. Hvězdu již dříve pozoroval Hubbleův vesmírný dalekohled i další pozemní observatoře, nikomu se však nepodařilo pořídit tak ostré snímky. „Tento výsledek ukazuje, že za správných podmínek může 8,1metrový dalekohled tlačený do svých limitů konkurovat nejen Hubbleovu vesmírnému dalekohledu, pokud jde o úhlové rozlišení, ale také vesmírnému dalekohledu Jamese Webba,“ dodal spoluautor studie Ricardo Salinas.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze