Nový dalekohled na Kanárských ostrovech bude pozorovat srážky neutronových hvězd

Nový dalekohled na Kanárských ostrovech bude pozorovat srážky neutronových hvězd
Fotografie: pixabay.com
  • Neutronové hvězdy vzniknou po výbuchu hvězdy, která se promění na supernovu
  • Světlo z kolizí lze pozorovat jen několik dní a je těžké je najít
  • Nový dalekohled na ostrově La Palma bude srážky neutronových hvězd hledat pomocí gravitačních vln

Neutronové hvězdy vzniknou tak, že jakmile velmi hmotné hvězdy dojdou do svého posledního stádia, explodují a stanou se z nich supernovy. Po obrovském výbuchu se kolem utvoří mlhovina a v jejím středu vznikne zůstatek po hvězdě – neutronová hvězda. Ta je extrémně hustá a hmotná, přitom její velikost je jen několik desítek kilometrů. Podle vědců malá lžička tohoto materiálu váží asi čtyři miliardy tun. Srážky neutronových hvězd jsou pro vesmír důležité, jelikož se má za to, že při výbuchu dochází k uvolnění těžkých kovů, které před miliardami let vytvořily hvězdy a planety, jako jsou ty v naší Sluneční soustavě.

Světlo z těchto kolizí lze pozorovat pouze několik nocí, a to ztěžuje dalekohledům srážku najít, ale i následně pozorovat. Podle bbc.com astronomové jednu takovou kolizi sledovali v roce 2017, kdy na ni narazili náhodou. Nový britský dalekohled Gravitational Wave Optical Transient Observer (GOTO) na ostrově La Palma na Kanárských ostrovech bude mít za úkol zaznamenat neutronové hvězdy při jejich srážce. Dalekohled je umístěn na vrcholku hory, kde se nachází i další přístroje pro pozorování.


Rychlost je podstatná. Hledáme něco velmi krátkodobého, nezbývá tedy moc času na pozorování, než zmizí,“ řekl profesor Danny Steeghs z Warwick University. Dalekohled by měl tyto srážky hledat pomocí gravitačních vln, které deformují prostor a vznikají právě při srážkách neutronových hvězd. Astronomové se pak snaží pomocí dalekohledu najít místo záblesku. „Člověk by si myslel, že tyto exploze jsou velmi silné a jasné a najít je by mělo být velmi snadné, ale mezi stovkami milionů hvězd musíme hledat jeden objekt, který nás zajímá,“ řekl profesor astrofyziky Dr Joe Lyman a dodal, že objekt pro pozorování zmizí z oblohy do dvou dní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze