Hubbleův vesmírný dalekohled vidí, jak se mění Saturn v průběhu ročních období

Hubbleův vesmírný dalekohled vidí, jak se mění Saturn v průběhu ročních období
Fotografie: NASA
  • Každé roční období na Saturnu trvá více než 7 let
  • V průběhu změn ročního období se mění také polární a rovníkové oblasti

Hubbleův vesmírný dalekohled poskytuje astronomům pohled na změny v bouřlivé atmosféře Saturnu. Na obrázku tak můžeme vidět přechod z léta na podzim v letech 2018, 2019 a 2020. Pro vědce jsou tyto malé meziroční změny fascinující. Jak na severní polokouli přechází léto v podzim, tak se mění polární a rovníkové oblasti. Vidět je také to, že se atmosféra mění v kratších časových intervalech.

Saturn

To, že jsou změny malé a ne tak snadno rozeznatelné, není překvapením. Na obrázku je totiž zachycen pouze malý zlomek Saturnského roku. Data z Hubbleova teleskopu ukazují, že z roku 2018 do roku 2020 se rovník zesvětlil o 5 až 10 %. Mimo toho se také mírně změnil vítr.


Saturn je hned po Jupiteru druhou největší planetou sluneční soustavy a v pořadí planet se nachází na šestém místě. Jeden oběh okolo Slunce mu trvá přibližně 29 pozemských let, takže každé roční období je o něco delší než 7 let. Saturn patří mezi velké plynné obry, kteří nemají pevný povrch, ale pouze hustou atmosféru. Jeho atmosféra se proto skládá převážně z vodíku a hélia.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze