I přes problémy by Starliner dopravil astronauty na Zemi v pořádku

I přes problémy by Starliner dopravil astronauty na Zemi v pořádku
Fotografie: Boeing
  • Odpojení od ISS a přistání kapsle proběhlo přesně podle plánu
  • Pokud by tedy Starliner odletěl i s astronauty, dopravil by je na Zemi bezpečně
  • Starliner měl během mise problémy s tryskami a únikem helia

Starliner se odpojil od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) 7. září a o několik hodin později přistál ve White Sands v Novém Mexiku. Kapsle se vrátila na Zemi bez posádky, kvůli potížím s tryskami a únikem helia. Kapsle ale přistála přesně dle očekávání, a pokud by byla uvnitř posádka, dorazila by na Zemi bezpečně. „Kdybychom měli posádku na palubě kosmické lodi, následovali bychom stejnou sekvenci zpětného pohybu z vesmírné stanice, stejnou deorbitu a provedli bychom stejný vstup. A tak by to bylo bezpečné a úspěšné přistání s posádkou na palubě,“ uvedl podle space.com manažer programu komerčních posádek NASA Steve Stich.

Testovacího letu se zúčastnila dvojice astronautů – Butch Wilmore a Suni Williamsová. Ti byli vybráni pro své mnohaleté zkušenosti. K ISS odstartovali 5. června a původně měla mise trvat přibližně 10 dní, nakonec trvalo tři měsíce, než se kapsle vrátila zpět na Zemi. Astronauti stále zůstávají na vesmírné stanici a odletí až v únoru příštího roku v kapsli Dragon od SpaceX.

Kapsle Starliner měla problémy ještě před odletem, kdy byl evidován první únik helia. Při dokování pak nastal další problém, kdy vypadlo pět trysek z 28. Ty se po restartu podařilo až na jednu obnovit a kapsle se tak připojila k modulu. Během pobytu ale astronauti evidovali několik úniků helia a NASA a Boeing tak začali řešit, zda je kapsle bezpečná pro návrat astronautů. Později se rozhodlo, že kapsle pro jistotu dorazí na Zemi bez posádky.


Jak bude nyní Boeing postupovat, není zatím jasné. Tento let měl otestovat schopnost Starlineru bezpečně dopravovat astronauty na ISS a zpět, ale jelikož nebyly splněny všechny požadované cíle, nemůže NASA udělit certifikaci. Původně měla být zahájena další mise v únoru příštího roku, a to už se čtyřčlennou posádkou, ta je ale nyní posunuta nejdříve na srpen. Boeing musí nejdříve odstranit zjištěné závady a pravděpodobně bude potřeba další testovací let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze