Mise Starliner byla prodloužena. Astronauti stráví ve vesmíru o týden déle

Mise Starliner byla prodloužena. Astronauti stráví ve vesmíru o týden déle
Fotografie: NASA
  • Starliner dorazil k ISS 6. června a astronauti zde měli strávit týden
  • Nové datum pro odlet bylo posunuto na 18. června
  • Mezitím proběhne výstup do vesmíru a dvojice bude mít čas na kontroly systémů

První let kapsle Starliner s posádkou bude trvat déle, než se původně zamýšlelo. Dvojice astronautů odstartovala 5. června na vrcholu rakety Atlas V a k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se připojila následující den ve večerních hodinách SELČ. Původně měl Butch Wilmore a Suni Williams strávit na ISS týden, ale NASA nyní zveřejnila, že zpět na Zemi zamíří až ve čtvrtek 18. června. Agentura delší pobyt odůvodnila tím, že bude více času na kontrolu systémů Starlineru a také se uvolní čas pro výstup do vesmíru, který je naplánovaný na 13. června.

Práce na vesmírné stanici mají všichni dost a prakticky každá minuta je dopředu naplánována. Wilmore a Wlliams na začátku týdne provedli zdravotní kontrolu, kdy si měřili teplotu, tlak, puls a dechovou frekvenci. Celá posádka také provedla vyšetření očí a uší a na ruské straně stanice, kde je ukotvená zásobovací loď Progress 88, se přečerpávala voda do servisního modulu Zvezda. Kromě těchto prací astronauti provádějí několik dlouhodobých i krátkodobých experimentů.

Výstupu do vesmíru se zúčastní Tracy Dyson a Matthew Dominic, kteří ve čtvrtek stráví mimo stanici šest a půl hodiny. Jejich úkolem bude odstranit vadný komunikační hardware a provést povrchové stěry stanice. Následně budou zjišťovat, zda v těchto extrémních podmínkách mikrogravitace mohou přežít mikroorganismy.


NASA zatím neuvedla přesný čas odpojení kapsle Starliner od stanice a není tedy ani zřejmé, kdy dvojice přistane na Zemi. Při zpáteční cestě je čeká důležité otestování airbagu a padáku. Na rozdíl od SpaceX, jejichž kapsle dopadají do oceánu a následně jsou vyloveny a dopraveny na břeh, Starliner dopadne přímo na zem, a tak je potřeba dopad zbrzdit. Po přistání bude moci NASA zahájit certifikaci a kapsle může následně začít létat se čtyřmi astronauty na půlroční mise.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze