Starliner možná není bezpečný. NASA zvažuje poslat astronauty domů v kapsli Dragon

Starliner možná není bezpečný. NASA zvažuje poslat astronauty domů v kapsli Dragon
Fotografie: NASA
  • NASA a Boeing zvažují, zda je Starliner bezpečný pro převoz astronautů zpět na Zemi
  • Jako záložní plán může sloužit kapsle Dragon od SpaceX
  • Pokud by v září odletěla kapsle pouze s dvoučlennou posádkou, astronauti Starlineru by se mohli vrátit v ní

Boeing Starliner přiletěl k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 6. června a od té doby panuje nejistota, zda dokáže bezpečně přepravit zpět na Zemi dva astronauty. Ačkoliv se NASA i Boeing snaží situaci řešit a pořád doufají, že kapsle odletí i s Butchem Wilmorem a Suni Williamsovou, zvažuje se už i situace, kdy se kapsle vrátí na Zemi bez posádky. NASA už kvůli tomu posunula start posádky Crew-9, která měla k ISS odletět 18. srpna, ale nové datum bylo stanoveno až na 24. září.

V případě, že se nepodaří vyřešit potíže, které brání odletu Starlineru, je pravděpodobné, že v kapsli Dragon odletí pouze dva astronauti, aby se posádka Starlineru dostala na zem. Dvojice tráví na vesmírné stanici už více než dva měsíce a zatím není ani přibližné datum návratu ve Starlineru. „Nacházíme se zde v jakési nové situaci, protože máme více možností. Nemusíme přivézt posádku jen ve Starlineru. Můžeme ji zpět přivézt v jiném vozidle,“ řekl podle space.com během brífinku Ken Bowersox, přidružený administrátor ředitelství vesmírných operací NASA.

Inženýři mají kromě jiných drobnějších závad strach o bezpečnost astronautů zejména kvůli tryskám, které měly problémy už při dokování. Trysek je celkem 28 a při dokování jich pět vypadlo. Po restartu se podařilo obnovit funkci u čtyř. Absence jedné trysky neznamená, že by kapsle nemohla letět, problém by ale mohl nastat, pokud by znovu došlo k výpadku více trysek najednou.


Pokud se stane situace, že Crew-9 bude muset odletět pouze s polovinou astronautů, není jisté, kdo z nich poletí. Původní sestavu tvoří Zena Cardmanová, Nick Hague, Stephanie Wilsonová a Aleksandr Gorbunov z Roskosmosu, kdo by ale zůstal na Zemi, NASA zatím neví. Pokud by ale odletěla kapsle Dragon od SpaceX jen se dvěma astronauty, Butch Wilmore a Suni Williamsová by se mohli vrátit až na začátku příštího roku v rámci rotace posádky, která stráví na ISS vždy půl roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze