Odlet Starlineru z ISS je znovu odložen. Tentokrát bez oznámení data

Odlet Starlineru z ISS je znovu odložen. Tentokrát bez oznámení data
Fotografie: Boeing
  • Další odklad přišel kvůli plánovaným výstupům do vesmíru a dalším kontrolám kapsle
  • Nové datum nebylo uvedeno, ale astronauti odletí nejdříve po 2. červenci
  • U Starlineru bylo zaznamenáno pět úniků helia a problém s tryskami

Kapsle Starliner od Boeigu zůstane k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) připojena minimálně další týden. Jako důvod NASA uvedla, že je to kvůli naplánovaným výstupů do vesmíru a také aby bylo více času na prozkoumání pohonného systému kapsle. „Přesun ze středy 26. června dekonfliktuje odpojení a přistání Starlineru z řady plánovaných výstupů do vesmíru Mezinárodní vesmírné stanice a zároveň dává týmům mise čas na přezkoumání dat pohonného systému,“ uvedla agentura ve zprávě.

Při předchozích odkladech bylo vždy zároveň uvedeno i nové datum odletu, tentokrát však zveřejněno nebylo. Jasné pouze je, že návrat bude naplánován až po 2. červenci, kdy proběhne výstup do vesmíru z důvodu údržby stanice. Butch Wilmore a Suni Williamsová tak zůstanou na ISS pravděpodobně celý měsíc z původně plánovaného týdne. Vzhledem k tomu, že na stanici je dostatek zásob, nezpůsobuje tento prodloužený pobyt zbylé posádce žádné potíže.

Kapsle Starliner přiletěla k vesmírné stanici 6. června a před samotným dokováním došlo k problémům s tryskami, kdy se jich 5 z 28 nezažehlo. Po provedeném restartu je podařilo obnovit funkčnost na čtyřech tryskách. Kromě tohoto problému bylo také zaznamenáno pět úniků hélia, z toho jeden ještě před startem. Jelikož šlo vždy pouze o malý únik, žádný nebyl vyhodnocen jako závažný.


Kapsle Starliner by měla po příletu zpět na Zemi zahájit závěrečnou certifikaci pro NASA. Jak se ale postupně objevují drobné závady, je otázkou, zda k ní opravdu dojde, nebo bude muset Boeing provést ještě další úpravy, aby mohl létat s astronauty k ISS pravidelně. Podle space.com má testovací let za sebou 77 z 87 letových zkoušek, přičemž posledních 10 bude vyhodnoceno až po přistání. Pokud přistání proběhne bez potíží, je pravděpodobné, že NASA certifikaci udělí a kapsle projde jen drobnými úpravami.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze