Informační paradox černých děr Stephena Hawkinga je možná vyřešen, uvedli vědci

Informační paradox černých děr Stephena Hawkinga je možná vyřešen, uvedli vědci
Fotografie: Event Horizon Telescope
  • Zhroucením hvězdy dojde ke vzniku černé díry, která pohlcuje vše okolo sebe
  • Paradox se zabývá tím, že pokud černá díra pohltí objekt, jeho informace by měla zůstat na povrchu černé díry
  • Pokud by však došlo k zániku černé díry, informace zanikne
  • Tento předpoklad je však proti fyzikálním zákonům, které tvrdí, že informace nemůže být zničena
  • Podle nové studie mají černé díry „kvantové vlasy“, ze kterých se informace dostávají ven z černé díry

Černá díra vznikne zhroucením hvězdy a pohlcuje vše okolo sebe, včetně světla. Informační paradox černých děr od Stephena Hawkinga řeší vědci už půl století. Paradox spočívá v tom, že přestože černá díra pohltí jakýkoliv objekt, jeho informace by měla být zachycena na povrchu černé díry. Pokud by však zanikla i samotná černá díra, zanikla by i informace. Toto tvrzení je však proti zákonům obecné teorie relativity i kvantové fyziky. Ty totiž tvrdí, že informace nemůže být nikdy zničena. Nyní vědci uvedli, že možná problém vyřešili tím, že ukázali, že černé díry mají vlastnost známou jako „kvantové vlasy“.

Ve vědecké komunitě se obecně předpokládalo, že vyřešení tohoto paradoxu by vyžadovalo obrovskou změnu paradigmatu ve fyzice, což by si vynutilo potenciální přeformulování buď kvantové mechaniky, nebo obecné teorie relativity. Zjistili jsme, že to není nutné,“ řekl profesor Xavier Calmet z University of Sussex, který celou studii vedl. Dle theguardian.com se v jednom z navržených řešení předpokládalo, že informace před vstupem do černé díry shoří, to by však vyžadovalo přepsání zákonů kvantové mechaniky, nebo Einsteinovy teorie gravitace.


Podle autorů nové studie mají černé díry takzvané vlasy, pomocí kterých jdou z černé díry informace ven. To by měnilo názor na černé díry, které se považují za jednoduché objekty definované pouze svojí hmotností a rychlou rotací. Calmet a jeho tým si myslí, že když se hmota zhroutí do černé díry, zanechá v gravitačním poli slabý otisk a ten zůstane i po kolapsu samotné černé díry.

Aby se však tato teorie mohla potvrdit, bude Calmetův tým pokračovat ve výpočtech, které doposud trvaly asi 10 let. Do budoucna by tak mohly výpočty přinést lepší důkazy. Někteří vědci jsou ale k této teorii skeptičtí, jelikož ji nelze zcela potvrdit. „Mám pocit, že k vyřešení tohoto paradoxu musíte plně porozumět tomu, jak se kvantová mechanika a gravitace spojují,“ řekl profesor Toby Wiseman, teoretický fyzik z Imperial College London.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze