Zemřel Peter Higgs – fyzik, který předpověděl Higgsův boson

Zemřel Peter Higgs – fyzik, který předpověděl Higgsův boson
Fotografie: Maximilien Brice/CERN
  • Britský fyzik zemřel 8. dubna ve věku 94 let
  • Už v 60. letech předpověděl Higgsův boson, který byl potvrzen až v roce 2012
  • V roce 2013 získal Nobelovu cenu za fyziku

V pondělí 8. dubna zemřel v 94 letech britský fyzik Peter Higgs, který se zasadil o objev nové částice – Higgsova bosonu. V roce 2013 získal Nobelovu cenu za fyziku za svou práci v roce 1964, kdy poprvé předpověděl boson. Hledání této „božské částice“, jak se jí také říká, začalo podle theguardian.com až v roce 2008. Do té doby nebylo prakticky možné tuto teorii potvrdit. To se po sérií experimentů podařilo až v roce 2012 díky Velkému hadronovému urychlovači v CERN ve Švýcarsku.

Higgs většinu profesního života učil na univerzitě v Edinburghu, kde bylo v roce 2012 zřízeno Higgsovo centrum pro teoretickou fyziku. Byl introvert, který nebyl rád středem pozornosti, a to ani po potvrzení objevu Higgsova bosonu. „Peter Higgs byl pozoruhodný jedinec – skutečně nadaný vědec, jehož vize a představivost obohatily naše znalosti o světě, který nás obklopuje. Jeho průkopnická práce motivovala tisíce vědců a jeho odkaz bude i nadále inspirovat mnoho dalších pro příští generace,“ uvedl ředitel univerzity Peter Mathieson.

Jeho předpověď existence částice, která nese jeho jméno, byla hlubokým vhledem a její objev v Cernu v roce 2012 byl vrcholným okamžikem, který potvrdil jeho pochopení toho, jak vesmír funguje,“ uvedl generální ředitel, profesor Fabiola Gianotti, který byl vedoucím projektu Atlas, který pomohl objevit boson. Higgsova předpověď této částice tak pomohla zodpovědět tu nejzákladnější otázku, kterou si vědci pokládali – jak Velký třes, který vznikl před 13,8 miliardami let, utvořil z ničeho celý vesmír.


Podle apnews.com byl urychlovač částic navržen z velké části právě pro objev Higgsova bosonu. Vědci jsou schopni v urychlovači srážet částice, které se následně rozptýlí a poté při dostatečné energii vzniknou další částice. Tímto způsobem se tak dá zkoumat veškerá neviditelná hmota okolo nás, jako jsou atomy a elementární částice. Higgsův boson má tak krátkou životnost, že jej nelze pozorovat. Vědci v CERNu jej tak potvrdili na základě částic, které vznikly z rozpadu bosonu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze