Ve Spojených státech se podařilo provést průlomovou jadernou fúzi

Ve Spojených státech se podařilo provést průlomovou jadernou fúzi
Fotografie: pixabay.com
  • Vědcům se podařilo vyprodukovat více energie, než jaká byla do jaderné fúze vložena
  • V laboratoři je velmi těžké testy provádět, jelikož je potřeba vysokých teplot a tlaku
  • Jaderná fúze představuje do budoucna obrovský zdroj čisté energie

Jaderná fúze může znamenat budoucnost pro vytváření čisté energie, kdy by jaderné elektrárny nahradily fúzní. Vědcům v americké laboratoři se poprvé podařilo při jaderné fúzi vytvořit více energie, než kolik k ní bylo potřeba. Experiment, který proběhl v ústavu Lawrence Livermore National Laboratory, je tak prvním krokem k získání neomezené energie. „Toto je přelomový úspěch pro výzkumníky a zaměstnance National Ignition Facility, kteří zasvětili svou kariéru tomu, aby se fúze stala skutečností. Tento milník nepochybně podnítí ještě další objevy,“ řekla americká ministryně energetiky Jennifer M. Granholmová v prohlášení.


Jak jaderná fúze funguje?


Jaderná fúze vznikne stlačováním lehkých atomových jader, které vytvoří těžší. Postupným stlačováním k sobě se uvolňuje velké množství energie. Na tomto principu fungují ve vesmíru hvězdy, včetně našeho Slunce. Energie vypouštěná při jaderné fúzi jim umožňuje generovat světlo.

Je to také opak jaderného štěpení, které probíhá v jaderných elektrárnách. V tomto případě však vzniká mnoho odpadu, který je radioaktivní velmi dlouhou dobu. Je tak potřeba s tímto odpadem zacházet opatrně a musí být bezpečně skladován. Jaderná fúze naopak vytvoří jen malé množství radioaktivního odpadu s krátkou životností. Navíc neprodukuje žádné emise skleníkových plynů.

Problém s vytvořením jaderné fúze


Problém vytvořit jadernou fúzi v laboratoři byl ten, že udržet prvky pohromadě vyžaduje extrémně vysokou teplotu a tlak. Požadovaná teplota může být až 10krát vyšší, než je střed Slunce. Doposud se tak vždy podařilo vytvořit méně energie, než která byla do jaderné fúze vložena.

Při tomto úspěšném pokusu se podařilo vytvořit navíc jen velmi malé množství energie, které by stačilo na ohřev několika konvic vody, ale i tak se jedná o obrovský úspěch. Než se však začnou stavět fúzní elektrárny, potrvá to desítky let. Experiment, který vytvořil energii, stál 3,5 miliardy dolarů (80 miliard korun) a podařilo se z 2,05 megajoulů energie vyprodukovat díky jaderné fúzi 3,15 megajoulů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze