Velký hadronový urychlovač částic byl po několika letech opět uveden do provozu

Velký hadronový urychlovač částic byl po několika letech opět uveden do provozu
Fotografie: CERN
  • Urychlovač částic byl poprvé uveden do provozu v roce 2008
  • V roce 2018 byl vypnut, aby došlo k údržbě a upgradu
  • V dubnu byl spuštěn na nižší výkon, který budou pracovníci postupně zvedat
  • Srážky protonů by nyní měly dosahovat rekordní energie 13,6 bilionu elektronvoltů

Velký hadronový urychlovač částic (LHC) byl v roce 2018 vypnut, aby mohli vědci provést vylepšení a údržbu. 22. dubna byl LHC podle home.cern znovu spuštěn, protony se tak opět rozpohybovaly v prstenci dlouhém 27 kilometrů, který se nachází v laboratoři částicové fyziky CERN v Ženevě. „Stroje a zařízení prošla zásadní modernizací během druhé odstávky urychlovacího komplexu CERN,“ řekl Mike Lamont, ředitel urychlovače a technologií pro CERN.

Výzkumníci spustili urychlovač nejprve na nižší výkon a postupně jej budou zvedat na plánovanou rekordně vysokou energii 13,6 bilionu elektronvoltů, při které se budou protony srážet. Původní srážky protonů dosahovaly 13 bilionů elektronvoltů. „První paprsky představují úspěšný restart urychlovače po vší té tvrdé práci při dlouhém odstavení, “ řekl Rhodi Jones, vedoucí oddělení nosníků v CERN. Fyzici očekávají, že data z experimentů začnou získávat letos v létě a využijí je pro podrobné studování Higgsova bosonu – částici, která byla objevena v roce 2012. Do této doby budou v LHC pracovat na uvedení přístroje do plného provozu a postupně zvyšovat energii i intenzitu paprsků. Tuto reaktivaci urychlovače částic nazývají vědci Run 3 a experimenty by měly probíhat do roku 2024.


Dalším experimentem, který bude zkoukán, jsou speciální srážky protonů a hélia. Při tomto pokusu budou měřit, jak často se při srážkách vytvářejí antihmotové protějšky protonů. A jako další budou zkoumat srážky zahrnující ionty kyslíku, které by měly pomoci fyzikům zlepšit informace o kosmickém záření a kvark-gluonovém plazmatu, což je hmota, která existovala krátce poté, co vznikl velký třesk.

Velký hadronový urychlovač částic začal pracovat 10. září 2008. Na jeho návrhu se podílelo přes 2 tisíce vědců z 34 zemí světla. Kruhový tunel je postaven v hloubce 50 až 170 metrů pod zemí. Urychlovač částic je jediný svého druhu na světě a pomáhá v oblasti výzkumu vesmíru i fyziky. Protony v urychlovači dosahují téměř rychlosti světla a za sekundu provedou 11 245 oběhů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze