Vědci z USA tvrdí, že objevili známky páté základní interakce

Vědci z USA tvrdí, že objevili známky páté základní interakce
Fotografie: Fermilab
  • Vědci na pátou interakci narazili při experimentu Muon g-2
  • Stále se ale může jednat o statistickou náhodu
  • Vědci zatím neví, co tato potencionální nová síla dělá

Vědci provádějící výzkum v laboratoři Fermilab poblíž Chicaga tvrdí, že nalezli možné známky páté základní interakce (síly). Čtyři již známé síly jsou: gravitace, elektromagnetismus a silná a slabá jaderná síla. Vědci na pátou interakci narazili při experimentu Muon g-2, který měří anomální magnetický dipólový moment mionů (menší částice, než jsou atomy).

„Zjistili jsme, že interakce mionů není v souladu se standardním modelem“, řekl BBC britský profesor Mark Lancaster, který na výzkumu pracuje. Standardní model je široce přijímaná teorie, která vysvětluje, jak se chovají stavební kameny vesmíru.

Stále se ale může jednat o statistickou náhodu. K tomu, aby mohl být objev prohlášen za oficiální, musí se jednat o pravděpodobnost, která se rovná nejméně jedné ku 3,5 milionům. Existují stavební kameny našeho světa, které jsou ještě menší než atom. Některé ze subatomárních částic jsou tvořeny ještě menšími složkami, zatímco jiné nelze více rozdělit. Miony jsou právě takové částice, které jsou podobné elektronům, jsou však asi 200krát těžší.


Vědci zatím nevědí, co tato potenciální nová síla dělá, kromě ovlivňování mionových částic. Teoretičtí fyzici si myslí, že by to mohlo souviset s dosud neobjevenou subatomární částicí. Pátá základní interakce by mohla pomoci vysvětlit některé z velkých hádanek vesmíru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze