Jak mohou viry ovlivnit astronauty ve vesmíru?

Jak mohou viry ovlivnit astronauty ve vesmíru?
Fotografie: NASA
  • NASA zavedla po nakažení posádky Apolla 7 karanténu pro každého astronauta před startem
  • Nová studie zjišťovala, jaké viry se nacházely na Mezinárodní vesmírné stanici
  • Vědci zjistili, že ve vesmíru se mohou viry reaktivovat a způsobit nemoc, která by se na Zemi neprojevila

Je rok 1968 a Apollo 7 startuje svoji misi. Pouhých 15 hodin po startu Walter Shirra onemocněl a nakazil i zbývající dva astronauty. V mikrogravitaci je však i obyčejná rýma velmi nepříjemná. Na Zemi se díky gravitaci tekutiny dostávají ven, ovšem v mikrogravitaci zůstávají na místě. Pro posádku to tak znamenalo zacpané uši i nos, a to i přes užívání léků. Jejich přistání zpět Zem proběhlo bez přileb, aby nedošlo k prasknutí ušních bubínků či poškození dutin. Po tomto incidentu se NASA rozhodla, že před odletem musí být všichni astronauti 14 dní v karanténě, aby k této situaci již nedošlo.

Pokud malý virus může spustit pandemii na Zemi, představte si, jaké by to bylo na vesmírné stanici,“ řekl Bruno Pavletić, výzkumník vesmírné mikrobiologie z German Aerospace Center. Tým z Institutu leteckého lékařství německého leteckého centra nejdříve zkoumal rozmanitost a hojnost virů ve vesmírném prostředí. Pro studii použili stěry z povrchů na vesmírné stanici. 95 % virů, které našli, byly takzvané bakteriofágy. Bakteriofág je obecný název pro virus, který infikuje bakterie. 4 % virů bylo lidských nebo zvířecích, a to včetně papilomavirů, které způsobují opary, ale také mononukleózu a plané neštovice. Zbývající 1 % byly viry, které infikovaly rostliny, řasy, nebo nebyly identifkovány.


Pavletić řekl, že toto zjištění poukazuje na to, že i přes karanténu se patogeny stále do vesmíru dostávají. Výzkumný tým zjišťoval, jak může vesmírné prostředí ovlivnit viry i jejich hostitele. Studie například odhalila, že viry, které mají již astronauti v těle, avšak na Zemi nezpůsobovaly žádné příznaky, se ve vesmíru aktivují a mohou se stát nakažlivými. V několika případech měli astronauti kožní vyrážky, které způsobily reaktivované herpesviry, uvedl space.com.

Doposud není zcela zřejmé, co přesně reaktivaci způsobuje, avšak výzkumníci uvedli, že by odpovědí mohlo být ultrafialové záření. U něj se totiž prokázalo, že reaktivuje viry u hlodavců a potlačuje imunitní systém u lidí i zvířat. Další z možností je spánková deprivace, dehydratace, změna vlhkosti i gravitace. Hlavní autor studie Ralf Moeller uvedl, že udržování zdraví lidí na Zemi i ve vesmíru, bude vypadat nejspíše do budoucna velmi odlišně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze