Supermasivní černé díry se srazí. Gravitační vlny projdou napříč vesmírem

Supermasivní černé díry se srazí. Gravitační vlny projdou napříč vesmírem
Fotografie: Event Horizon Telescope
  • Vědci pozorují ve vesmíru dvě černé díry, které se za 10 000 let srazí
  • Srážkou dojde k velkému uvolnění gravitačních vln, které projdou vesmírem
  • Supermasivní černé díry pozorovali astronomové 45 let

Černá díra je tak hmotný objekt, že pohltí vše, včetně světla. Vědci nyní zaznamenali dvě supermasivní černé díry, které jsou stomilionkrát větší než naše Slunce a každé dva pozemské roky se minou, píše space.com. Kalifornský technologický institut uvedl, že se očekává, že se tyto černé díry střetnout přibližně za 10 000 let a srážka otřese samotným prostorem i časem a gravitační vlny projdou skrz vesmír.

U těchto černých děr pozorují vědci z Caltechu kvasar nazvaný PKS 2131-021. Kvasary jsou dle vědců aktivní jádra velmi starých galaxií, v jejichž středu se nachází obří černá díra. Astronomové již dříve věděli, že kvasary mohou mít kolem sebe dvě obíhající supermasivní černé díry, přímý důkaz však neměli. V některých kvasarech vytváří supermasivní černá díra výtrysk energie, která vystřeluje téměř rychlostí světla. Pozorovaný kvasar PKS 2132-21 spadá do podtřídy kvasarů s názvem blazary a jeho výtrysk míří směrem k Zemi. Vědci podle síly výtrysků mohli lépe obě černé díry pozorovat, jelikož podle jeho jasu zjistili, jak kolem sebe krouží. Tyto informace pocházejí z radiového pozorování, které trvalo dohromady 45 let.


Většina galaxií má ve svých jádrech obrovské černé díry, včetně naší Mléčné dráhy. Ve chvíli, kdy se černé díry spojí, vytvoří ještě masivnější černou díru a vyšlou vlnění napříč prostorem a časem, známé jako gravitační vlny. Tyto gravitační vlny byly pozorovány pomocí přístroje LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Přístroj však nedokáže zachytit veškeré frekvence vln. To by měla změnit nadcházející mise Laser Interferometer Space Antenna (LISA), která by byla schopna detekovat sloučení černých děr, jejichž hmotnosti jsou až 100milionkrát větší oproti Slunci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze