Jak probíhá registrace u zubaře a co zaplatí pojišťovna?

Reportáž
Jak probíhá registrace u zubaře a co zaplatí pojišťovna?
Fotografie: unsplash.com
  • Zeptali jsme se zubní instrumentářky, jak probíhá první návštěva u zubaře
  • Při vstupní prohlídce je vám proveden velký rentgen a následuje několik menších, které odhalí kazy
  • Pojišťovna vám uhradí vytrhnutí zubu, anestetika a celkovou snímatelnou zubní náhradu

Péče o zuby je velmi důležitá a pokud ji zanedbáme, pak také velmi nákladná. Sehnat zubaře v některých krajích je prakticky nadlidský úkol, ale nebojte se požádat o pomoc svoji pojišťovnu, která vám pomůže. Pokud jste u zubaře nebyli několik let, nebo jej chcete změnit, dnešní článek vám prozradí, jak probíhá první návštěva. Na detaily jsme se zeptali zubní instrumentářky Lucie Horváthové.

Registrace a první návštěva

Při prvním příchodu do ordinace dostanete na vyplnění dotazník, aby měl zubař co nejlepší přehled o vašem zdravotním stavu. V dotazníku tak najdete otázky jako kdy jste naposledy navštívili zubaře, zda užíváte pravidelně nějaké léky, jestli máte alergie a případně na co a také zde uvádíte, zda jste v minulosti nosili rovnátka, či aktuálně navštěvujete ortodoncii.

Po vyplnění dotazníku vám bude proveden velký rentgen zubů (tzv. panoramatický snímek neboli OPG) a následně zubař provede prohlídku všech zubů. Do takzvaného zubního kříže zapíšu veškeré výplně (plomby), můstky, korunky, kazy, implantáty a další informace o stavu jednotlivých zubů. Na křesle vám pak ještě provedeme menší rentgenové snímky, kterým se říká bite-wingy (BTW). Jedná se o detailnější snímky, které odhalí kazy,“ uvedla pro server fZone.cz Lucie Horváthová, instrumentářka zubní kliniky v Brně.

Podle těchto snímků doktor navrhne další postup. Nejedná se však pouze o zjištění kazů. Může se jednat o vytrhnutí zubů moudrosti, případně vyčištění kanálků, opravy výplní, nebo jejich výměna. Počítejte také s tím, že vás zubař pošle na dentální hygienu, případně parodontologii, aby byly zuby při zákroku vyčištěné od zubního kamene, který může ztěžovat ošetření. Pokud by vám zubař nevyhovoval, můžete jej měnit každé tři měsíce.

Jak to je s placením?

Co se týče financí, je potřeba se zeptat přímo ve vaší ordinaci, jelikož každá má nastavené ceny jinak. Někde jsou vstupní prohlídky zdarma, jinde zaplatíte poplatek. U bílých plomb je cena velmi rozdílná a může se pohybovat okolo tisícikoruny, ale není výjimka ani 3 000 Kč. „Pojišťovna hradí extrakce, tedy trhání zubů a anestetika. Ty jsou ale někde zpoplatněna. Zdarma jsou také preventivní prohlídky a celkové snímatelné zubní náhrady,“ uvedla Lucie Horváthová. Dodala také, že u celkové náhrady je ale potřeba počítat s tím, že je plně hrazená pojišťovnami jen každých několik let a v opačném případě bude potřeba ji uhradit z vlastních zdrojů.

Při ostatních zákrocích počítejte s tím, že budete platit. Ceny se mohou velmi lišit, proto je vždy důležité se před samotným zákrokem zeptat, jakou částku budete hradit. Jen korunka může vyjít řádově mezi 8 000 až 12 000 korunami.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze