Jak se chránit v těchto dnech před chřipkou a covidem?

Jak se chránit v těchto dnech před chřipkou a covidem?
Fotografie: unsplash.com
  • Abyste zůstali zdraví, je nutné umývat si pečlivě ruce a v místnostech větrat
  • Dbejte na to, abyste dostatečně spali a jedli ovoce a zeleninu
  • U svého lékaře se také můžete informovat ohledně očkování proti chřipce a covidu

Aktuálně je chřipka i covid-19 v Česku stále na vzestupu a nemocných tak neustále přibývá. I když počet hospitalizovaných klesl na necelých 800 pacientů podle aktuálních zpráv Ministerstva zdravotnictví ČR, je potřeba se před nemoci chránit, abychom vánoční svátky neproleželi v posteli. Existuje několik základních pravidel, které vám pomohou k tomu, abyste snížili možnost nákazy na minimum.

Umývání rukou a větrání

Umývání rukou je velmi důležité. Jakmile přijdete domů, do práce, či do restaurace, měli byste si jít umýt ruce. Po cestě jste totiž sahali na předměty, které mají plno bakterií. Od vchodových dveří, přes madlo v hromadné dopravě, až po zmáčknutí tlačítka u výtahu. Je dobré s sebou nosit alespoň dezinfekční gel, který zaručí čistotu rukou. Pokud jde o mytí, vždy použijte mýdlo a ruce si myjte pečlivě i mezi prsty a na hřbetě. Podle Státního zdravotního ústavu je potřeba mýt ruce po dobu alespoň 20 sekund.

Důležité je také v uzavřených místnostech větrat, aby se vyměnil vzduch. Zvláště pokud máte doma někoho, kdo je již nemocný. Častým větráním nebudete dýchat bacily, které ze svého těla dostává nemocný pryč. Větrání je také důležité v takzvaných open space kancelářích, kde je hodně lidí na jednom místě. Okno otevírejte klidně každou hodinu.


Dostatek spánku a vitamínů

V tomto období je potřeba mít dostatek spánku, což představuje v průměru něco mezi 6 a 8 hodinami. Pokud nejste vyspaní, jste více náchylní k nemocem, jelikož vaše imunita klesá. Tu můžete podpořit přísunem vitamínů a minerálů. Nejlépe do sebe vitamíny dostanete v podobě ovoce a zeleniny. Případně můžete zvolit doplňky stravy.

Očkování

Ať už se jedná o očkování proti chřipce nebo covidu, o možnostech se poraďte se svým lékařem. Zjistěte si také u své pojišťovny, jaký příspěvek na očkování poskytuje – záleží totiž jak na pojišťovně, tak na věku. Očkování proti koronaviru vás ochrání před případným těžkým průběhem nemoci a očkování proti chřipce je vhodné pro ohrožené skupiny osob jako jsou starší lidé, lidé s oslabenou imunitou, či osoby, které se léčí s jinou nemocí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze