Jak si zvýšit imunitu, abyste odolali nemocem?

Jak si zvýšit imunitu, abyste odolali nemocem?
Fotografie: unsplash.com
  • Abyste zůstali po celý rok zdraví, je potřeba vašemu tělu dopřát dostatek spánku
  • Na trhu je nepřeberné množství potravinových doplňků, které zvýší obranyschopnost
  • A důležité je také jíst zdravě a přiměřeně cvičit

Je tu období krátkých dnů, dlouhých nocí, a hlavně chladného počasí. A každý to zná – ráno se probudíte a už víte, že na vás něco leze. Snažíte se to zvrátit léky, vitamíny, čaji a většinou před sebou máte v lepším případě pár dní v posteli. Nejlepší volbou tedy je, nemoci se vyhnout a zůstat zdraví. Co tedy udělat pro to, abyste odolali nemocem, které jsou všude kolem vás?

Spánek

Spánek je pro naše tělo velmi důležitý. Pokud spíme málo, jsme také více náchylní k nemocem. Podle studie provedené v roce 2019 jsou spánek a imunita společně propojeny. Dostatečný spánek má pozitivní vliv na vaši imunitu – máte menší riziko infekce a pokud jste již nemocní, spánek vám pomůže s léčením. Ve spánku se tělo regeneruje, a při nemoci je potřeba jej nechat co nejdéle s nemocí bojovat.

Potravinové doplňky

Pokud si chcete zvýšit vaši obranyschopnost pomocí vitamínů a minerálů, je potřeba začít dříve, než se zima dostaví. Potravinové doplňky můžete konzumovat po celý rok, je však potřeba dávat pozor, abyste svému tělu dávali jen potřebné množství. V opačném případě vám totiž hrozí hypervitaminóza.

Neuděláte špatně, pokud si koupíte obyčejný vitamín C. Asi nejznámější vitamín, který podporuje imunitu a pomáhá při nachlazení. Na trhu je nepřeberné množství multivitaminů, se kterými také neuděláte chybu, stejně tak můžete zvolit betaglukany, hlívu ústřičnou, tinkturu z grepových jader a další.

Ovoce a zelenina

Už dětem je vštěpováno, že je potřeba jíst ovoce a zeleninu pro to, aby byly zdravé. A u dospělých se na tom nic nemění. Kromě ovoce a zeleniny, jsou podle health.com i ořechy či luštěniny bohaté na vitamíny, živiny a antioxidanty. Konzumací těchto jídel pomáháme tělu bojovat s viry a bakteriemi, se kterými se denně setkává. Tyto potraviny jsou také bohaté na vlákninu, která je důležitá pro správnou funkci střev. A ve střevech se nachází velká část naší imunity.

ovoce a zelenina

Cvičení

Pohyb je pro tělo důležitý – pomáhá snižovat krevní tlak, udržovat správnou tělesnou hmotnost a také chrání před onemocněním. Podle provedené studie je pravidelné cvičení pro imunitu prospěšné, zatímco intenzivní cvičení po dlouhých intervalech má opačný účinek. Není tedy cílem cvičit do bolesti, ale stačí se jít ven projít, nebo si zacvičit doma. A pokud vás cvičení opravdu nebaví, nezapomínejte, že takový úklid je také pohyb, který se počítá.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze