Jak se v ČR dařilo výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů v minulém čtvrtletí?

Jak se v ČR dařilo výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů v minulém čtvrtletí?
Fotografie: Amper Holding
  • V posledním kvartále byla výroba z fotovoltaiky (FVE) v prakticky stejná jako loni
  • Nepříliš větrný podzim nenahrává větrným elektrárnám
  • Polepšila si ale výroba z vodních zdrojů

Ve spotřebě elektřiny se odráží počasí i vnější vlivy, jako je už více než rok probíhající pandemie COVID-19. V třetím kvartále letošního roku tak byla celková spotřeba v České republice vyšší o 1,8 % než ve třetím čtvrtletí roku 2020. Po očištění od vlivů počasí přitom tato hodnota stále činí 1,5 %, přestože zůstává o 0,3 % nižší než spotřeba ve stejném období roku 2019. „Také oproti druhému kvartálu letošního roku spotřeba vzrostla o 0,8 %, což se dalo očekávat vzhledem k uvolňujícím se protiepidemickým opatřením. V obecné rovině naměřená data značí hospodářský růst a postupný návrat ekonomiky do doby před pandemií,“ shrnuje datový analytik společnosti Amper Meteo Kamil Rajdl.

Mezikvartální a meziroční kvartální změna očištěné spotřeby o vliv počasí
Mezikvartální a meziroční kvartální změna očištěné spotřeby o vliv počasí

Pravidelná čtvrtletní zpráva odborníků ze společnosti Amper Meteo zahrnuje také přehled výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů (OZE). Podle dostupných dat zůstala v třetím kvartále výroba z fotovoltaiky (FVE) v meziročním srovnání prakticky stejná. Mírně se zvýšila v červenci a hlavně v září. Naopak zataženější a deštivější srpen přinesl meziroční pokles výroby o 7,1 %, oproti dlouhodobému průměru dokonce o 14 %. Od začátku roku se přitom výroba fotovoltaických elektráren drží na úrovni o přibližně 5 % nižší v meziročním srovnání stejně jako vůči letům 2015 až 2019.

Meziroční týdenní změny spotřeby elektřiny očištěny o vliv počas
Meziroční týdenní změny spotřeby elektřiny očištěny různými metodami o vliv počasí k 3.10.2021

Letošní léto a začátek podzimu také nebyl příliš větrný. Meziroční rozdíl třetího kvartálu činí -6 %. Nejvíce se na tom podílelo září s meziročním poklesem výroby o 13 %. Od začátku roku je výroba z větrných elektráren (VTE) nižší o 18 % oproti roku 2020. Naopak stále velmi dobře si vede výroba z vodních zdrojů, která se po suchém období stabilizovala na relativně vyrovnané úrovni posledních měsíců. V tomto čtvrtletí stoupla výroba vodních elektráren meziročně o 12,4 %. Celkově vyrobily VE od začátku roku o 52 % více energie než v letech 2015 až 2019.

Kumulativní výroba z fotovoltaických, větrných, vodních elektráren a spotřeba elektřiny
Kumulativní výroba z fotovoltaických, větrných, vodních elektráren a spotřeba elektřiny (neočištěná o vliv počasí) v porovnání s průměrem 2015-2019 a také jen rokem 2020 (spodní levý graf je porovnání s rokem 2020).

Především díky výrobě z MVE je letošní výroba z kombinace FVE+VTE+VE o 3 % vyšší než ve stejném období minulého roku. Výroba z těchto zdrojů pokryla 7,3 % spotřeby elektřiny v České republice.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze