Jak se žije ve vaší obci? Nový web vám to ukáže

Jak se žije ve vaší obci? Nový web vám to ukáže
Fotografie: unsplash.com
  • Web umožňuje vyhledat data o konkrétní obci a zhodnotit kvalitu života vzhledem k nejrůznějším kritériím
  • Skládá se z více než 160 ukazatelů, které spadají do 11 oblastí
  • Web dokáže porovnat počet osob, které se z obcí odstěhovaly, nebo se podívat, jaká je v obci odhadovaná vzdálenost k bankomatu

Agentura STEM ve spolupráci s firmou Datlab spustila nový web kdejedobre.cz, který vám umožnuje zhodnotit kvalitu života v jednotlivých obcích ČR. Web umožňuje vyhledat data o konkrétní obci a zhodnotit kvalitu života vzhledem k nejrůznějším kritériím. Nová databáze v sobě spojuje množství datových zdrojů, které mapují nejrůznější aspekty života v obci. Databáze umožňuje prozkoumat a zhodnotit různé aspekty života a srovnat jednotlivé obce České republiky mezi sebou. Skládá se z více než 160 ukazatelů, které spadají do 11 oblastí.


Nová databáze přináší ukazatele, které mají konkrétní rozměr, a umožňuje tak například srovnat výdaje z obecních rozpočtů na hlavu mezi dvěma obcemi, porovnat počet osob, které se z obcí odstěhovaly, nebo se podívat, jaká je v obci odhadovaná vzdálenost k bankomatu. Ukazatele jsou přitom voleny tak, aby byly dostupné pro malé obce i velká města a umožňovaly srovnání mezi jednotlivými obcemi. Webová podoba databáze je však zároveň navržena tak, aby sloužila ke zhodnocení situace v konkrétním místě, srovnání s vybraným sousedem nebo celkovou situací, ale aby nevytvářela jednotný žebříček, ve smyslu „zde se žije lépe než jinde“.


Z obsahového hlediska nová databáze ukazuje na strukturální problémy středně velkých měst. Nejlépe lze tyto problémy shrnout skrze demografické ukazatele. Větší velikost města je spojena s vyšší porodností, ještě významněji však demografickou strukturu ovlivňuje výrazně záporné migrační saldo. Tedy přestože se v menších obcích rodí méně dětí, ještě významnějším demografickým jevem je odchod obyvatel z měst mezi 20 a 90 tisíci obyvatel. Tento jev rovněž kopíruje podíl mužů a žen v jednotlivých kategoriích, kdy ženy zřetelně častěji odcházejí do větších měst.

Další z oblastí, které databáze mapuje, představuje dimenze zdraví. I zde jsou patrné jasné regionální rozdíly. Situace v regionu se propisuje zejména do naděje na dožití mužů a do rozdílů v naději dožití mužů a žen. Kvalita prevence, lékařské péče a životní styl více ovlivňují dožití mužů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze