Jak si vytvářet nové návyky?

Jak si vytvářet nové návyky?
Fotografie: unsplash.com
  • Až 40 % našich každodenních činností jsou návyky, které už děláme bez rozmyslu
  • Vytvoření takového návyku trvá v průměru 66 dní
  • Návyky prováděné v první polovině dne si osvojíme rychleji než ty, které jsou prováděny během odpoledne a večera

Dali jste si novoroční předsevzetí, že se zbavíte nějakého zlozvyku, ale během pár týdnů je zpátky? Tak to určitě nejste sami. Nový výzkum ukázal, že až 40 % našich každodenních činností jsou návyky, které už děláme bez rozmyslu.

Návyky jsou jako voda v řece. Když je koryto řeky dostatečně hluboké, voda neustále teče jedním proudem. Nová řeka má ale mělké koryto, takže proud nebude tak silný, nakonec se může změnit nebo se úplně ztratit. Stejně jako plyne voda v řece, tak i naše chování díky návykům plyne předvídatelnou a automatickou cestou. Jak si ale takové návyky vlastně vytváříme?


Podle cnn.com se během raných fází utváření návyku aktivují rozhodovací části vašeho mozku (prefrontální kůra). Když začnete s novou rutinou, aktivují se neuronové sítě v mozku. Čím častěji budete novou akci opakovat, tím silnější a efektivnější se tyto neuronové sítě stanou. Návyky se začnou postupem času upevňovat a díky odměnám, které vytvořením návyku získáte, si uvědomíte výhody nové rutiny. Později už nebudou muset k zahájení činnosti pomáhat rozhodovací části mozku. Návyk budete provádět naprosto automaticky.

Studie publikovaná European Journal of Social Psychology uvádí, že vytvoření takového návyku trvá 18 až 254 dní, v průměru cca 66 dní. V této studii bylo 96 lidí požádáno, aby si vybrali nový návyk a prováděli jej denně po dobu 84 dnů. Z původních 96 účastníků si 39 (asi 41 %) úspěšně vytvořilo návyk do konce období studie. Záleželo ale také na tom, o jaký návyk šlo. Pokud si dáte za cíl vypít denně o jednu sklenici vody víc, nebude vám to trvat tak dlouho, jako když se rozhodnete pravidelně cvičit. Důležitá je také denní doba, ve které chcete nový návyk vykonávat. Návyky prováděné v první polovině dne se staly automatickými rychleji než ty, které byly prováděny během odpoledne a večera.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze