4 fascinující fakta o lidském těle, která vás překvapí

4 fascinující fakta o lidském těle, která vás překvapí
Fotografie: unsplash.com
  • Naše tepny, žíly a vlásečnice by obmotaly Zemi 2,5krát
  • Ve střevech se nachází 80 % imunitních buněk, které ovlivňují psychické i fyzické zdraví
  • Kůže je největší orgán těla, který se neustále obnovuje

Lidské tělo je bez pochyb dokonalý stroj, který dokáže neuvěřitelné věci. Umí přeměnit jídlo na energii, zotavit se z nemoci, zahojit rány i přežít v extrémních podmínkách. Vše je perfektně propojeno, aby tělo fungovalo přesně tak, jak chceme. Některé informace o těle jsou nám známé více, některé méně. A některá fakta vás mohou opravdu překvapit.

Oběhový systém

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak dlouhý by byl náš oběhový systém, pokud by se natáhl jako jeden provázek? Když by se veškeré tepny, žíly a vlásečnice vzaly z dospělého člověka a natáhly se, dosahovaly by délky přibližně 100 000 km. Podle livescience.com by asi 80 % této délky tvořily kapiláry, což jsou velmi tenké cévy, které vytváří mikrocirkulaci krevního oběhu. Abyste si dokázali představit, jak dlouhý je náš krevní oběh, kolem Země by se obmotal přibližně 2,5krát.

Mikrobiom

Střevní mikrobiom je mikroskopický svět v našem střevě, který ovlivňuje naše zdraví, náladu i psychickou pohodu. Podle Cleveland Clinic se v našem střevě nachází až 80 % imunitních buněk těla a najdeme v něm triliony mikroorganismů, které se navzájem ovlivňují. Pokud střevní mikrobiom nefunguje správně, může se u člověka objevit alergie, syndrom dráždivého tračníku, deprese, cukrovka, rakovina tlustého střeva a další závažná onemocnění.

Kůže je dokonalý orgán

Naše kůže je největším orgánem, který máme. Je voděodolná a udržuje naše orgány v bezpečí. Jak uvádí everydayhealth.com, na centimetru kůže najdeme 650 potních žláz, 1 000 nervových zakončení a 19 milionů kožních buněk. Pokud bychom neměli kůži, nemohli bychom se potit a regulovat tak tělesnou teplotu. Horní vrstva kůže se obměňuje přibližně každých 28 dní, což znamená i neustálé odlupování staré kůže.

Když se narodíte, máte více kostí

Zdravé kosti jsou pro tělo velmi důležité. Nejedná se o žádnou mrtvou hmotu, ale o živou tkáň, která se každých pět až deset let obnovuje. Novorozenci mají přibližně 300 kostí, jak ale lidské tělo roste, sníží se počet na 206, jak uvedla Cleveland Clinic. Je to způsobeno zejména kostmi v lebce, které jsou při narození měkké a rozdělené do více částí kvůli porodu. Tyto kosti ale postupně srostou. Kostra tvoří přibližně 12 až 15 % tělesné hmotnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze