Ztráta milované osoby urychluje stárnutí, tvrdí nová studie

Ztráta milované osoby urychluje stárnutí, tvrdí nová studie
Fotografie: unsplash.com
  • Studie se zúčastnilo téměř 21 000 lidí
  • Většina z nich byla ve věku 12 až 19 let
  • Ztráta blízkého člověka měla u pozůstalých za následek vyšší biologický věk

Nová studie, která byla zveřejněna na Columbia University Mailman School of Public Health a Butler Columbia Aging Center, uvádí, že ztráta blízkého člověka, zejména člena rodiny, může způsobit rychlejší stárnutí. Studie odhalila, že lidé, kteří ztratili rodiče, partnera, sourozence nebo dítě, měli vyšší biologický věk ve srovnání s lidmi, kteří tuto ztrátu nezažili.

Biologické stárnutí je měřeno podle toho, jak dobře fungují naše buňky, tkáně a orgány. Tyto údaje se měří za pomoci markerů DNA. „Málo studií se zabývalo tím, jak ztráta milovaného člověka v různých fázích života ovlivňuje tyto markery DNA, zejména ve studiích, které reprezentují americkou populaci. Naše studie ukazuje silné vazby mezi ztrátou milovaných v průběhu života od dětství do dospělosti a rychlejším biologickým stárnutím v USA,“ uvedla hlavní autorka studie Allison Aiello, Ph.D.

Studie se zabývala ztrátou blízkého člověka v dětství nebo dospívání (do 18 let) a následně v dospělosti (19 až 43 let). Výzkumu se zúčastnilo 20 745 lidí, přičemž valná většina byla ve věku mezi 12 a 19 lety. Téměř 40 % účastníků zažilo alespoň jednu ztrátu blízkého mezi 33 až 43 lety. Ztráta rodičů v dospělosti činila 27 %, zatímco v dětství to bylo pouze 6 %.


Dobrovolníci, kteří zažili více než jedno úmrtí blízkého člověka, měli vyšší biologický věk podle několika vyhodnocení epigenetických hodin. Prožití dvou a více ztrát je silně spojeno s biologickým stárnutím. „Spojení mezi ztrátou milovaných a zdravotními problémy v průběhu života jsou dobře zavedeny. Některé fáze života však mohou být zranitelnější vůči zdravotním rizikům spojeným se ztrátou a kumulace ztrát se zdá být významným faktorem,“ doplnila Aiello.

Nejvíce traumatizující je v raném věku ztráta rodiče nebo sourozence. Tyto situace vedou k duševním problémům, vyšším rizikům srdečních chorob a existuje také větší šance, že tito lidé zemřou dříve. Ztráta blízkého člověka v jakémkoliv věku představuje zdravotní rizika, která mohou přetrvávat ještě dlouho po události.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze