Že jsou vitamíny pouze prospěšní pomocníci? A slyšeli jste o hypervitaminóze?

Vyvracíme nejčastější mýty
Že jsou vitamíny pouze prospěšní pomocníci? A slyšeli jste o hypervitaminóze?
Fotografie: unsplash.com
  • Vitamíny si lidské tělo nedokáže vytvořit a musíme je tedy přijímat v potravě
  • Pokud však bereme nadměrné množství vitamínů, vznikne hypervitaminóza
  • U každého se může projevovat jinak, ale může mít vážné negativní následky na naše zdraví

S nadcházející zimou přichází i období chřipek a nachlazení. Aby naše tělo mělo dobrou obranyschopnost, je potřeba jej zásobovat vitamíny a minerály. Kromě ovoce a zeleniny je jednoduchou volbou sáhnout po doplňcích stravy. Na trhu je jich nepřeberné množství a můžete si vybrat pouze jeden druh, nebo komplexní zastoupení vitamínů a minerálů, které vaše tělo potřebuje. To stejné můžete dopřát i vašim dětem, pro které jsou tyto doplňky vyráběny tak, aby jim chutnaly.

U každého balení najdete i doporučené denní dávkování, kterého byste se měli držet. Pokud si při nemoci vezmete o pár tablet vitamínu C navíc, nic se nestane, jelikož nevstřebaný vitamín vyplavíte z těla při močení. Pokud ale budete dlouhodobě překračovat denní dávkování, může to vést k hypervitaminóze, která se projevuje různými příznaky a může vám až poškodit orgány. Přehnaným dávkováním vitamínů můžete tedy svému tělu ublížit, i když záměr byl opačný. Co ale vlastně hypervitaminóza je a jak ji případně odhalit?

Proč jsou vitamíny pro tělo důležité?

Lidské tělo si nedokáže vitamíny vytvořit samo, a proto je potřeba je pravidelně dodávat v potravě, nebo doplňcích stravy. Potřebujeme je pro normální fungování našeho těla. Slouží jako antioxidanty, podílí se na stavbě kostí, starají se o kůži a zvyšují obranyschopnost. Vitamíny dělíme na dvě základní skupiny – rozpustné ve vodě a v tucích. Do první skupiny patří vitamín C a B komplex. Tyto vitamíny se při zvýšeném množství vyloučí z těla močí. Do druhé spadají vitamíny A, D, E, K. Tato skupina se podle uspharmacist.com ukládá v těle, a to zejména v játrech.

Co je hypervitaminóza a jaké jsou její příznaky?

Hypervitaminóza je stav, kdy má vaše tělo nadměrné množství určitého vitamínu (případně i více). Rozděluje se na akutní, kdy vzniká důsledkem velmi vysoké dávky jednoho nebo více vitamínů a chronickou, která vznikne v důsledku postupného rozvoje klinických příznaků po delší dobu.

Příznaky hypervitaminózy mohou být u lidí velmi odlišné, tyto jsou však nejčastější – bolest hlavy, slabost, závratě, neschopnost cvičit nebo vykonávat denní práce, nevolnost, vnitřní třas, zácpa nebo průjem. Rozdílné příznaky jsou pak u předávkování jednotlivých vitamínů.

Hypervitaminóza může být nebezpečná

Při předávkování vitamínu A dochází k bolestem břicha, zvracení, závrati, máte popraskané rty, lámavé nehty i poruchy vidění. Podle sciencedirect.com se předávkování dítěte projevuje velmi podobně, tedy nevolností, bolestí hlavy, zvracením či závratěmi. Dítě je navíc celkově podrážděné. Při předávkování vitamínu A může také dojít ke snížení hustoty kostních minerálů a tím tak se tak zvýší riziko zlomenin. Dlouhodobé předávkování může vést až k selhání jater, kdy podle studie zveřejněné v roce 2020 sledovaný pacient zemřel na následky přehnaného užívání vitamínu A.

Pokud u Vás dojde k předávkování vitamínu D, můžete to poznat podle třesu končetin, bolestí svalů, zad a případně i podkožního krvácení. Dlouhodobý zvýšený příjem vitamínu D může znamenat vyšší riziko rakoviny slinivky břišní, kardiovaskulárních příhod a u dětí může mít negativní vliv na zuby.

Vitamíny a doplňky stravy

Pokud budete svému tělu neustále dodávat vysoké dávky vitamínu C, přivodíte si průjem, nevolnost, žaludeční křeče a nadýmání. Podle Národního institutu zdraví je doporučená denní dávka vitamínu C pro muže 90 mg a pro ženy 75 mg. Aby došlo k předávkování, je potřeba denní dávku překročit více jak 20krát. Pokud k této situaci ale dojde, kromě žaludečních problémů si můžete snížit hladinu vitamínu B12 a zapříčinit erozi zubní skloviny.

I u zbývajících vitamínů při předávkování dochází k obdobným potížím, a proto je potřeba, abychom dodržovali předepsané dávkování. A pokud by do šlo k nadměrnému požití vitamínů u dětí – například kdy by doplněk stravy našly a snědly, kontaktujte ihned lékaře. To, že se jedná „pouze“ o vitamíny neznamená, že nemohou ublížit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze