Jak ve vesmíru pracovat s lepící páskou? NASA poradili středoškoláci

Jak ve vesmíru pracovat s lepící páskou? NASA poradili středoškoláci
Fotografie: NASA
  • Na ISS se páska používá více než často
  • Zásobník na pásku je speciálně upraven
  • Vznikl ve spolupráci NASA a středních škol

Lepící páska je bezesporu jeden z nejpraktičtějších vynálezů moderní éry. Z původně kancelářské potřeby se stal univerzální pomocník pro opravu prakticky čehokoli. Možná vás překvapí, že tentýž přístup používají i kosmonauti na ISS, hlavně na provizorní opravy úniků vzduchu. Z toho důvodu je nutné, aby byla páska vždy po ruce a snadno použitelná. Na zemi si můžete dovolit promarnit dlouhé okamžiky hledáním začátku pásky, ale ve vesmíru má každá sekunda cenu zlata.

Dalším překvapením může být i fakt, že podavač pásky pro ISS vznikl v rámci projektu HUNCH (High School Students United with NASA to Create Hardware). Program už běží 18. rokem a středoškoláci pomohli astronautům navrhnout skříňky, kuchyňku nebo zábradlí.

Jejich poslední podavač pásky je právě k zábradlí přišroubovaný, ale lze jej přesouvat mezi částmi stanice. Nikam tedy nezapadne, je stále k dispozici a lze jej použít jen jednou rukou, protože má i integrované ostří. A rozhodně nejde o bezvýznamný detail, protože na ISS se používá více jak dvacet různých druhů lepící pásky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze