NASA testuje laserovou komunikaci tak, že na ISS zasílá videa domácích mazlíčků

NASA testuje laserovou komunikaci tak, že na ISS zasílá videa domácích mazlíčků
Fotografie: NASA/Dave Ryan
  • Astronauti NASA poskytli fotografie a videa svých domácích mazlíčků
  • Týmy na dvou pozemních stanicích následně data přemodulovaly na infračervené světelné signály
  • Ty byly zaslány nejdříve do sondy LCRD a poté do přístroje ILLUMA-T, který je na ISS

NASA potřebovala otestovat první obousměrný laserový relé systém a aby se stalo testování o něco zábavnější, do vesmíru vyslala sadu videí a fotografií domácích mazlíčků rychlostí 1,2 gigabitu za sekundu. „Astronauti NASA Randy Bresnik, Christina Koch a Kjell Lindgren spolu s dalšími zaměstnanci agentury zaslali fotografie a videa svých mazlíčků, aby si udělali výlet na Mezinárodní vesmírnou stanici a z ní,uvedla NASA v popisu.

Jednotlivé přenosy byly umožněny díky programu NASA SCaN (Space Communications and Navigation), který tak mohl ukázat sílu laserové komunikace ve vesmíru a jejich potřebu při budoucích misích NASA v hlubokém vesmíru. Proč zvířata? NASA se nechala inspirovat předchozím pokusem, kdy vyslala video se zrzavou kočkou Taters ke kosmické sondě Psyche, která byla v té době vzdálena 31 milionů kilometrů od Země.

Fotografie a videa byly zaslány do operačního střediska mise, která se nachází v Las Cruces v Novém Mexiku. Odtud putovaly do pozemní optické stanice v Kalifornii a na Havaji. Týmy zde přemodulovaly data na infračervené světelné signály nebo lasery a odeslaly je do sondy Laser Communications Relay Demonstration (LCRD), která obíhá kolem Země ve výšce přes 35 tisíc km. Následně se z LCRD přeposlaly do integrovaného uživatelského modemu a zesilovače ILLUMA-T, který je naistalován na vnější straně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).


V počátcích kosmických letů, se mise NASA spoléhaly na radiofrekvenční komunikaci, která funguje na principu rádiových vln. Laserová komunikace oproti tomu využívá k odeslání i přijímání infračervené světlo, které je schopné přenášet více dat v jednom spojení, což jej dělá efektivnějším. Infračervené světlo má kratší vlnovou délku než rádiové, proto je možné do něj vložit více informací než v případě rádiové komunikace.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze