USA i Japonsko jsou demokratické a srovnatelné průmyslové společnosti. Bylo zjištěno, že počet případů COVID-19 je 12,1krát vyšší (u úmrtí 17,4krát vyšší) na milion obyvatel v USA (včetně japonských Američanů) oproti Japonsku.
Analýza výživy a prevalence obezity v populacích obou zemí je rozdílná. V USA se konzumuje přibližně 1,5krát více nasycených tuků a méně kyseliny EPA a DHA (řadí se mezi omega-3 mastné kyseliny), než se konzumuje v Japonsku. Výskyt obezity je v USA u mužů 7,4krát a u žen 10krát vyšší než v Japonsku. Mendelovskou randomizací byl zjištěn příčinný vztah mezi obezitou a infekcí COVID-19.
Rozdíl v počtu případů a úmrtí kvůli koronaviru na milion obyvatel je mezi Japonskem a USA přibližně 12 až 17násobný, jak již bylo řečeno. Výsledek lze částečně přičíst velkým rozdílům ve výživě v obou zemích, možná sníženou imunitní odolností vyvolanou snížením imunitního systému a extrémní obezitou. Strava v USA je bohatá na nezdravé potraviny a má vysoký DII (tzv. Dietary Inflammatory Index), zejména u menšinových skupin. Může zvyšovat zranitelnost vůči infekci COVID-19. Japonci se blíží výživově vyrovnané stravě.
Podle údajů ECDC bylo v ČR registrováno 371 710 případů onemocnění a 3 821 úmrtí na 1 milion osob (k 1. 1. 2022). V USA 119 026 případů onemocnění a 1 965 úmrtí, v Japonsku pak jen 11 381 případů onemocnění a 126 úmrtí (data k 28. 8. 2021).