Kanada podala návrh na změnu trestního zákoníku. Chce jej rozšířit o Měsíc

Kanada podala návrh na změnu trestního zákoníku. Chce jej rozšířit o Měsíc
Fotografie: NASA
  • Nová legislativa by se vztahovala na povrch Měsíce, dopravu na něj i na lunární stanici Gateway
  • Ve vesmíru byla zatím více než desítka Kanaďanů a partnerstvím s NASA chce Kanada počet lidí ve vesmíru rozšířit

Kanada aktuálně pracuje na změně legislativy, která by umožnila právní kroky proti zločinům spáchaným na Měsíci. Kanaďani, kteří by se dopustili přestupku, nebo trestného činu na Měsíci, by byli obviněni stejně jako na Zemi. Zákon by se vztahoval na povrch Měsíce, včetně přepravy a lunární stanice Gateway od NASA. Návrh zákona nyní prošel prvním čtením v poslanecké sněmově.

Space.com uvedl, že Kanada podepsala v roce 2019 jako první země se Spojenými státy Artemis Accord, je tedy zřejmé, že se na misi Artemis bude podílet a chce rozšířit svůj přístup do vesmíru. Bude také dodávat robotické rameno Canadarm3 pro stanici Gateway výměnou za přístup do vesmíru, což znamená místo pro kanadského astronauta při misi Artemis II, která má obíhat Měsíc v roce 2024.


Canadarm3 bude inteligentní robotické rameno na provádění prací při výstupech do vesmíru a případné opravy. Podobně aktuálně funguje i Canadarm2 na Mezinárodní vesmírné stanici. Canadarm3 bude mít i menší rameno, které zvládne drobnější robotické úkoly. Navíc bude umět fungovat i autonomně pro případ, že by v lunární stanici nebyli lidé.

Doposud letěla do vesmíru více než desítka Kanaďanů. Většina z nich jako astronauti NASA, kteří měli dvojí občanství. První kanadský astronaut Marc Garneau letěl do vesmíru v roce 1984 a posledním byl Mark Pathy, který se zúčastnil první zcela soukromé mise na Mezinárodní vesmírné stanici v rámci mise Ax–1. Další osobou v rámci soukromé mise byl herec ze seriálu Star Trek William Shatner, který letěl v kosmické lodi od Blue Origin loni.

Schválení nového zákona bude nejspíše trvat několik měsíců, jelikož zahrnuje proces přezkoumání výborem, potvrzení dolní sněmovnou a nakonec přezkoumání a potvrzení senátem. Předpokládá se však, že návrh projde bez potíží.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze