Je možné ve vesmíru pěstování masa z buněk?

Je možné ve vesmíru pěstování masa z buněk?
Fotografie: unsplash.com
  • Kolonizace Měsíce i Marsu se pomalu blíží, tím vzniká i otázka, jak budou tato místa zásobována potravinami
  • Společnost Aleph Farms se zabývá pěstováním masa z buněk a chtěla zjistit, zda to je možné i ve vesmíru
  • Mise Ax-1 s sebou na ISS vezla zvířecí buňky s potřebnou výživou pro experiment
  • Pokus proběhl úspěšně a bylo potvrzeno, že maso lze ve vesmíru pěstovat, vše je ale teprve v prvopočátcích

Cestování na Měsíc a Mars se neustále přibližuje a kromě NASA chtějí i soukromé společnosti jako SpaceX a Blue Origin kolonizovat nejbližší možná místa mimo Zemi. Pokud by však došlo ke kolonizaci a lidé by Měsíc/Mars trvale obývali, je otázkou, jaký by měli přístup k potravinám a jak je v jiném prostředí pěstovat. Co se týče pěstování rostlin ve vesmíru, bylo provedeno již mnoho pokusů. Jak je to ale s možností vypěstování buněčného masa?

S experimentem přišla izraelská společnost Aleph Farms, která se specializuje na pěstování masa z buněk, a samotný experiment provedl tým astronautů mise Ax–1, který byl na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Skeptici však tvrdí, že tato forma pěstování není spolehlivá a vždy bude jednodušší přivézt maso ze Země. Pěstování masa z buněk není jednoduché ani na Zemi. Aleph Farms není jediná firma, která tento druh pěstování masa provádí, avšak je první, kdo se o to pokusil ve vesmíru.

A jak takové pěstování masa probíhá? Dle bbc.com jsou buňky vybraného zvířete krmeny potřebnými živinami k růstu (aminokyseliny a sacharidy). Buňky se po této výživě množí, dokud nevytvoří svalovou tkáň a později i maso, které se dá jíst. Je tak zcela vynechán přirozený životní cyklus zvířete od narození až po porážku.


Z mnoha předchozích vědeckých studií víme, že fyziologie a biologie se v mikrogravitačním prostředí chová velmi odlišně. Takže vlastně nevíme, nikdo neví, jestli tyto procesy kultivace masového množení mohou ve vesmíru skutečně probíhat,“ uvedla Zvika Tamari, která vesmírný program Aleph Farms vede. Mise Ax–1 tedy s sebou na ISS vezla malý přepravný kontejner, ve kterém byly zvířecí buňky a výživa pro jejich růst.

Posádka mise Ax–1 se již vrátila zpět na Zemi a s ní i tento experiment, který ukázal, že maso lze pěstovat ve vesmíru. Vše je ale teprve na počátku. Výroba tohoto druhu masa je nákladná a je složité jej vyrábět ve velkém měřítku. Společnost Aleph Farms také stále čeká na regulační schválení v Izraeli, aby mohla prodávat vypěstované maso v restauracích. Přesto má však vysoké ambice v pěstování masa z buněk jak na Zemi, tak i na Měsíci/Marsu, kde by chtěla vlastní farmu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze