Led na Měsíci před rozpuštěním nejspíše chrání magnetické anomálie

Led na Měsíci před rozpuštěním nejspíše chrání magnetické anomálie
Fotografie: NASA
  • Na noční straně Měsíce jsou stovky kráterů, kde astronomové již dříve našli důkazy o ledu
  • I když není led vystaven slunečnímu záření, není chráněn před slunečním větrem
  • Vědci se domnívají, že led zůstává na Měsíci díky magnetickým anomáliím
  • Tyto anomálie mohou odklonit sluneční vítr, a tím ochránit led před rozpuštěním

Na Měsíci jsou stovky kráterů trvale otočené na noční stranu. Na jejich dně v roce 2018 našli astronomové NASA první důkazy o ledu na Měsíci, který tam přežil po miliony let. Led je však pro vědce záhadou. I přestože jsou krátery chráněny před slunečním světlem a dle science.org se na této straně Měsíce klesají teploty až na -250 stupňů Celsia, nejsou chráněny před slunečním větrem, který měl už dávno měsíční led zničit. Na rozdíl od Země totiž není Měsíc chráněn magnetickým polem.

Vědci se však domnívají, že za led mohou takzvané magnetické anomálie. Ty se mají vyskytovat na jižním pólu Měsíce a mají poskytovat neobvykle silné magnetické pole. Tyto anomálie byly poprvé zjištěny již během misí Apollo 15 a 16 v 70. letech minulého století a jsou považovány za pozůstatky magnetického štítu, který však z Měsíce zmizel již před miliardami let. Vědci se domnívají, že tyto štíty chrání vodní led před slunečním větrem.

Tyto anomálie mohou odklonit sluneční vítr. Myslíme si, že by mohly být docela významné při ochraně trvale zastíněných oblastí,“ řekl Lon Hood, planetární vědec z University of Arizona. Ve výzkumu vědci sledovali mapu měsíčního jižního pólu, kterou zaznamenala japonská sonda Kaguya v letech 2007 až 2009, a zjistili, že se magnetické anomálie překrývají nejméně se dvěma krátery. I když magnetické anomálie představují jen zlomek síly magnetického pole Země, mohly by mít vliv na odchýlení slunečního větru.


Zatím však není jasné, kde se tyto anomálie vzaly. Jednou z teorií dle space.com je, že vznikly přibližně před 4 miliardami let, kdy měl Měsíc ještě své vlastní magnetické pole. Do měsíce narážely velké asteroidy bohaté na železo, a mohly tak vytvořit magmatický povrch, který se postupem času ochlazoval, až vytvořil magnetické pole.

Nadcházející lunární mise Artemis plánuje přistání astronautů na měsíčním jižním pólu, kde by se měla zřídit stálá základna. Lidé se tak dostanou na Měsíc poprvé od roku 1972. Přistání astronautů by tedy mohlo přinést nové poznatky o tom, jak led na Měsíci vznikl a proč vydržel tak dlouho.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze