Soukromá mise Ax-1 úspěšně přistála na Floridě

Soukromá mise Ax-1 úspěšně přistála na Floridě
Fotografie: NASA
  • Čtyřčlenná posádka se odpojila od ISS v pondělí brzy ráno
  • Po několika odkladech kvůli špatnému počasí přistáli astronauti na Floridě po 19. hodině
  • Axiom Space v rámci smlouvy s NASA nebude za dny strávené navíc na ISS cokoliv doplácet
  • Posádka s sebou přivezla i vědecké experimenty

První zcela soukromá mise Ax–1 společnosti Axiom Space je u konce. Čtyřčlenná posádka se nakonec od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odpojila v pondělí ve 3:10 středoevropského času v kapsli Dragon Endeavour od společnosti SpaceX.

Ještě jednou děkuji za veškerou podporu během tohoto úžasného dobrodružství, které jsme zažili. Ještě delší a vzrušující, než jsme si mysleli. Opravdu oceňujeme vaši profesionalitu,“ zahlásil bývalý astronaut NASA a velitel mise Ax–1 Michael López-Alegría vysílačkou řízení NASA v Houstonu po odpojení.


Odpojení posádky bylo několikrát přeloženo kvůli předpovědi počasí na Floridě, kde posádka přistála po 19. hodině středoevropského času. Původně se měli astronauti vrátit už 19. dubna. Axiom Space za delší pobyt na ISS nemusí platit další peníze, jelikož smlouva s NASA zahrnovala možnost delšího pobytu kvůli nepředvídatelným událostem, do čehož špatné počasí spadá.

Michael lópez–Alegria, Larry Connor, Mark Pathy a Eytan Stibbe přistáli dle plánu u pobřeží Floridy, kam okamžitě na člunech připlul tým, který pomohl kapsli dostat na rampu a astronauti z ní poté mohli ven. S sebou také posádka přivezla na 90 kilogramů vědeckých experimentů a dalšího nákladu. Space.com uvedl, že Eytan Stibble byl teprve druhým izraelským astronautem. Prvním byl Ilan Ramon, který však zemřel při katastrofě raketoplánu Columbia v roce 2003.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze