Blue Origin poprvé vynesl do vesmíru šest cestujících

Blue Origin poprvé vynesl do vesmíru šest cestujících
Fotografie: Blue Origin
  • V sobotu vyletěla raketa za hranici vesmíru s šestičlennou posádkou
  • Posádka zažila stav beztíže a vrátila se zpět pomocí padáků na Zemi
  • Celá akce trvala 11 minut

Blue Origin, kterou vlastní Jeff Bezos, o víkendu vypustila raketu New Shepard. Jednalo se letos o šestou raketu, avšak bylo to poprvé, co posádku tvořilo šest cestujících. Mise NS-19 se skládala ze dvou hostů a čtyř zákazníků. Hostem byla dcera astronauta Alana Sheparda – Laura Shepard Churchley – a televizní moderátor a hráč amerického fotbalu Michael Strahan.

Raketa odstartovala v sobotu ze základny Van Horn v Texasu. Od začátku startu po přistání zpět na Zemi uplynulo 11 minut a posádka si užila asi 3 minuty stavu beztíže, uvedla cnbc.com. Shepardovo pouzdro letělo rychlostí necelých 4 000 km/h, aby se dostalo za hranici 80 km, což v USA považují za hranici vesmíru. Kapsle se poté vrátila zpět pomocí padáků a přistála na texaské poušti. Vše proběhlo autonomně, bez lidského pilota. Raketový posilovač je navíc opakovatelně použitelný a již popáté se vrátil zpět.


Zakladatel Blue Origin Jeff Bezos letěl v první vypuštěné raketě společnosti letos v červenci a tento start pro něj znamenal vstup na trh soukromých vesmírných letů. Připojil se tak k Virgin Galactic a SpaceX.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze