Kardiologové v Česku řeší, jak snížit vysoký nárůst srdečních chorob

Kardiologové v Česku řeší, jak snížit vysoký nárůst srdečních chorob
Fotografie: unsplash.com
  • Čeští kardiologové ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a experty z dalších oborů připravili nový Národní kardiovaskulární plán
  • Aktuální plán je z roku 2013 a je potřeba ho nahradit novým
  • Hlavním cílem plánu je pak snížit celkový počet úmrtí na choroby srdce a cév
  • Nějakou formou kardiovaskulárního onemocnění v Česku trpí až 3 miliony obyvatel

Rapidně snížit alarmující nárůst srdečního selhání u obyvatel České republiky – to je jedním z cílů zcela nového Národního kardiovaskulárního plánu. Ten připravují čeští kardiologové ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a experty z dalších oborů. Cílem je snížit výskyt a úmrtnost na nemoci srdce. Plán by se měl věnovat například i lepší dostupnosti moderních léků a nových léčebných postupů nebo reagovat na stárnutí a horšící se kondici české populace, které boj s nemocemi lékařům výrazně komplikují. O podobě nového plánu pro českou kardiologii se budou bavit lékaři mimo jiné na nadcházejících akcích České kardiologické společnosti, zejména pak na jejím květnovém kongresu v Brně.

Česko sice v současnosti Národní kardiovaskulární plán má, je však zastaralý (z roku 2013) a podle expertů je nutné jej nahradit. „Změnilo se složení populace, která stárne, s tím souvisí i změna spektra kardiovaskulárních chorob. Dlouhodobě například ubývá úmrtí na infarkt, zato ale rapidně rostou počty srdečního selhání. Tím pádem se mění i potřeby léčby. Zároveň se objevují nové terapeutické postupy, nová léčiva nebo metody prevence, na což by měl nový kardiovaskulární plán reagovat,“ říká prof. MUDr. Aleš Linhart, DrSc., předseda České kardiologické společnosti.

Nějakou formou kardiovaskulárního onemocnění podle něj v Česku trpí až 3 miliony obyvatel. Nový Národní kardiovaskulární plán by podle lékařů měl nejdříve zmapovat současnou situaci, určit, jaké jsou priority a cíle v jednotlivých oblastech a navrhnout způsob, jak jich dosáhnout. Tím hlavním cílem je pak snížit celkový počet úmrtí na choroby srdce a cév v Česku. Plán by měl být hotový do konce roku 2023.

„Česká kardiologická společnost má při tvorbě Národního kardiovaskulárního plánu plnou podporu Ministerstva zdravotnictví. Jako lékař, toho času ministr zdravotnictví, moc dobře vím, jak zásadní je existence aktuálního strategického plánu pro tuto oblast. Proto ze své pozice udělám maximum nejen pro úspěšné vytvoření plánu, ale i jeho implementaci,“ uvedl ministr zdravotnictví prof. Vlastimil Válek.

Plán by měl zajistit, aby se pacienti lépe dostali k moderní léčbě, lékařům pak zajistit přístup k nejnovějšímu vybavení a postupům. Klíčovým bodem bude také zlepšení prevence a šíření osvěty ohledně kardiovaskulárních rizik a zdravého životního stylu. Na tom by kardiologové chtěli spolupracovat i s ministerstvem školství.

„Zvykli jsme si, že počty nemocných a úmrtí na kardiovaskulární nemoci dlouhodobě klesaly, ať už díky pokrokům v medicíně nebo zlepšení socioekonomické situace. Nyní se však Česko ocitá na bodu zlomu, kdy se trend obrací. Názorně vidíme, jak přibývá péče poskytnutá pro pacienty se srdečním selháním a s poruchami srdečního rytmu a čísla dnes ošetřených mohou znamenat počty zemřelých v příštích letech. I proto potřebujeme novou strategii, jak se s vývojem popasovat,“ doplnil profesor Táborský, místopředseda České kardiologické společnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze