Středomořská strava může pomoci ženám snížit riziko srdečních onemocnění

Středomořská strava může pomoci ženám snížit riziko srdečních onemocnění
Fotografie: unsplash.com
  • Důsledné dodržování středomořské stravy může snížit riziko srdečních onemocnění a úmrtí u žen až o 25 %
  • Tato strava snižuje také riziko předčasného úmrtí o 23 %
  • Mezi středomořské potraviny můžeme zařadit zeleninu, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a mořské plody

Nová metaanalýza 16 studií ukázala, že důsledné dodržování středomořské stravy může snížit riziko srdečních onemocnění a úmrtí u žen až o 25 %. Srdeční onemocnění je podle Světové zdravotnické organizace celosvětově zabijákem číslo jedna u žen i mužů. „Výsledky této studie se přidávají k tomu, co už o výhodách středomořské stravy víme. Ale také znovu připomíná, že může být stejně prospěšná u žen jako u mužů,“ uvedla hlavní autorka studie pro cnn.com docentka Sarah Zaman.

Analýza publikovaná v Heart zkoumala studie zaměřené na srdce a oddělovala informace týkající se pouze žen. Ženy dostávaly body za vyšší příjem prospěšných potravin, jako je zelenina a ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a mořské plody, a za nižší příjem červeného a zpracovaného masa.


Analýza ukázala, že ženy, které nejvíce dodržovaly středomořskou stravu, měly o 24 % nižší riziko srdečních onemocnění a o 23 % nižší riziko předčasného úmrtí než ženy, které středomořský potraviny téměř nejedly. Došlo také k poklesu úmrtí v důsledku mozkové mrtvice. Následně vědci provedli stejnou analýzu s muži a zjistili téměř stejné výsledky. „U mužů bylo o 22 % nižší riziko srdečních chorob a o 23 % nižší riziko úmrtí,“ dodala Zaman.

Podle Dr. Davida Katze, který se na studii nepodílel, nejsou tyto výsledky překvapivé. „To, co jsme dosud věděli o výhodách středomořské stravy, nebylo závislé na pohlaví,“ dodal.

„Bez ohledu na vaše pohlaví vám zdravý životní styl, který zahrnuje vyváženou stravu, jako je například ta středomořská, může pomoci snížit riziko vzniku srdečních onemocnění nebo nemoci oběhové soustavy a rizikových faktorů pro ně, jako je cukrovka 2. typu, obezita, vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol,“ uzavírá dietoložka Victoria Taylor.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze