Kawasaki má robotickou kozu, na které můžete jezdit

Kawasaki má robotickou kozu, na které můžete jezdit
Fotografie: Kawasaki
  • Robot je určen pro těžké náklady
  • Umí také jezdit jako čtyřkolka

Když jde o čtyřnohé roboty, pak jsou jasnými hvězdami modely od Boston Dynamics, které se kromě tvrdé práce také rády baví. Ale roste jim silná konkurence v podobě modelu Bex od Kawasaki. Na první pohled jej poznáte podle dlouhých rohů. Jeho hlavní předností je schopnost nosit těžké náklady. Nosnost 110 kilogramů stačí jak na dospělého člověka, tak i na těžké náklady na stavbě, což má být ostatně hlavní využití pro Bexe.

Horní část těla Bexe je dynamická platforma a může být konstruována na základě úkolů, které potřebuje vykonat. Bex může být například nasazen k pohybu po sklizených plodinách na farmě a využívat palubní kamery pro kontrolní úkoly. Modulární jsou nejenom záda, ale i nohy robota. Při pohybu po nezpevněném nebo hrbolatém terénu se pohybuje jako skutečné zvíře, pokud se ale dostane na hladkou silnici, pak si je schopen „kleknout“, respektive složit své nohy tak, že se pohybuje jako čtyřkolka. K tomuto účelu má i řídítka, ty se však nalézají jinde než výrazné rohy. Podle zveřejněných informací je těžké odhadnout, jestli rohy fungují jen jako ozdoba, nebo plní nějakou praktickou funkci.

Mírným zklamáním je pak informace, že se jedná pouze o prototyp se zatím neznámým datem uvedení. Z toho důvodu nejsou známé ani informace o výdrži a další technické parametry.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze