Více jak polovina světa bude do roku 2035 trpět nadváhou

Více jak polovina světa bude do roku 2035 trpět nadváhou
Fotografie: unsplash.com
  • Více než 4 miliardy lidí budou v příštích 12 letech trpět nadváhou nebo obezitou
  • Míra obezity nejrychleji stoupá u dětí a v zemích s nízkými příjmy
  • V současné době trpí obezitou jeden ze sedmi lidí

Podle nové zprávy Světové federace pro obezitu (World Obesity Federation) bude více než polovina světové populace do roku 2035 trpět nadváhou nebo obezitou, pokud nedojde k výraznému zásahu. Podrobná zpráva uvádí, že 51 % světa, tedy více než 4 miliardy lidí, bude v příštích 12 letech trpět obezitou nebo nadváhou. Míra obezity nejrychleji stoupá u dětí a v zemích s nízkými příjmy.

„Nebudeme-li řešit obezitu dnes, riskujeme vážné následky v budoucnosti. Znepokojující je, že míra obezity nejrychleji roste u dětí a dospívajících. Pokud budeme jednat společně nyní, máme možnost pomoci miliardám lidí v budoucnu,“ uvedla pro cnn.com prezidentka Světové federace pro obezitu Louise Baur.


Světová federace pro obezitu uvedla, že do roku 2035 bude obezitou trpět 208 milionů chlapců a 175 milionů dívek. V současné době trpí obezitou jeden ze sedmi lidí, za 12 let to bude už každý čtvrtý. Za obezitu federace označuje body mass index (BMI) vyšší než 30. BMI při zdravé váze se pohybuje mezi hodnotou 18,5 až 25. Od 25 do 30 je nadváha. „Vlády a lidé v rozhodujících pozicích na celém světě musejí udělat vše pro to, aby se zabránilo přesunu zdravotních, sociálních a ekonomických nákladů na mladší generaci,“ dodala prezidentka.

Každoroční finanční škody Světová federace pro obezitu odhaduje na čtyři biliony dolarů. Suma podle zprávy odpovídá téměř třem procentům globálního HDP a je srovnatelná se škodami pandemie koronaviru za celý rok 2020.

Autoři zprávy uvedli, že není potřeba dávat obezitu za vinu jednotlivcům, ale vyzývají jednotlivé země, aby zhotovily plány pro prevenci a léčbu obezity a podporovaly ty, kteří tuto nemoc mají. Zpráva také uvádí, že téměř všechny země, u kterých se očekává největší nárůst obezity v nadcházejících letech, mají nízké nebo střední příjmy v Asii a Africe.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze