Děti a dospívající přijímají příliš kofeinu, který je pro ně škodlivý

Děti a dospívající přijímají příliš kofeinu, který je pro ně škodlivý
Fotografie: unsplash.com
  • Pro děti do 12 let je kofein nevhodný, dospívající do 18 let by jej měli přijímat v omezeném množství
  • Kofein nejčastěji přijmou v kávě, energy drinku, případně kolovém nápoji
  • Nadměrný obsah kofeinu může způsobit zvýšení srdeční frekvence i poruchy spánku

Z různých studií se můžeme dozvědět, že pití kávy nám může prodloužit život, snížit riziko cukrovky, srdečních onemocnění i některých druhů rakoviny. Jak je to ale u dětí a dospívajících? Stále více můžeme pozorovat, jak se čím dál mladší populace schází v kavárnách a popíjejí kávu. A nejde jen o kávu – kofein je obsažen v energetických drincích, čajích, sportovních nápojích i limonádách. A právě kofeinové nápoje jsou pro ně škodlivé.

Dětem do 12 let by se dle American Academy of Pediatrics neměl dávat žádný kofeinový nápoj a dospívající od 12 do 18 let by jej měli přijímat v omezeném množství, a to méně než 100 mg denně. To pro představu znamená průměrný šálek kávy za den. Pokud si ale například objednáte v oblíbeném kávovém řetězci Starbucks velkou kávu, která může mít až 500 ml, může obsahovat přes 300 miligramů kofeinu.

Jak je to s energy drinky a kolou?


Dalším oblíbeným nápojem jsou energy drinky. Monster energy uvádí 30 mg kofeinu na 100 ml výrobku – tedy v případě zakoupení půllitrové plechovky do sebe člověk dostane 150 mg kofeinu. U Redbullu je to na plechovku 80 mg kofeinu, nutno ale podotknout, že jejich plechovka má obsah 250 ml. Pro dospělé jsou tyto dávky v normě, pro děti a dospívající představují riziko.

Pozor také na kolové nápoje a čaje, které obsahují kofein. Záleží, jakou značku preferujete a následně, kolik dotyčná osoba vypije. V těchto případech je ale množství kofeinu nižší než u kávy a energy drinků. A nejedná se jen o nápoje. Kofein je obsažen i například v čokoládě, energetických tyčinkách i sladkostech s kávovou příchutí. I v těchto případech je obsah kofeinu menší a konzumace těchto produktů by se měla kontrolovat zejména u menších dětí.


Příliš mnoho kofeinu může u dětí způsobit zvýšení srdeční frekvence a krevního tlaku. Podle cnn.com se mohou také dostavit pocity úzkosti a poruchy spánku. Vše je individuální a nejvíce záleží na velikosti i váze dítěte. Kofein zvyšuje fyzický výkon u dospělých, zlepšuje reakční dobu a oddaluje únavu – tyto účinky však nebyly studovány na dětech a dospívajících.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze