Kino ve vašem obýváku: testujeme 4K UST projektor Epson EH-LS800 za 80 tisíc Kč

Kino ve vašem obýváku: testujeme 4K UST projektor Epson EH-LS800 za 80 tisíc Kč
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • Epson EH-LS800 se řadí mezi laserové UST projektory
  • Nabídne špičkové 4K rozlišení, luxusní zvuk a povedený design
  • Už při vzdálenosti 28,5 cm od zdi či plátna zprostředkuje 150" úhlopříčku

UST (Ultra Short Throw) projektory jsou v posledních letech stále oblíbenější. Jde o laserové projektory, které můžete umístit kousek od zdi/plátna a i přes krátkou projekční vzdálenost dokážou vykouzlit až 150" obraz (3,8 metru). Naposledy jste si u nás mohli přečíst recenzi na extrémně povedený UST laserový 4K projektor Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150", avšak to byl jen začátek. Na následující týdny jsme pro vás připravili hned několik dalších testů.

Dnes se podíváme na projektor Epson EH-LS800, který společnost představila v loňském roce. Dle moderních trendů jde o laserový projektor s extra krátkou projekční vzdáleností, 4K rozlišením a špičkovým zvukem. Hned na úvod prozradíme, že cena projektoru se pohybuje okolo 80 tisíc korun, avšak oficiální cenovka je téměř 94 tisíc korun. Odpadá tedy otázka, pro koho je vlastně určen. Pro majetné a náročné.

Jak vypadá?

Epson EH-LS800 rozhodně není žádný drobek, oproti Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150" jde o obra. Rozměry činí 69,5 × 34,1 × 15,6 cm, hmotnost 12,3 kg. I přesto, že projektor rozhodně není malý, vejde se i na menší televizní stolek, je totiž stále násobně kompaktnější než běžně velký televizor. Pochopitelně, nepotřebuje totiž žádný fixní panel.

Epson EH-LS800

Pokud se vám nelíbí bílá, projektor se nabízí i v černém provedení. Projektor je plastový, nožky kovové, díky nimž působí trochu vzdušněji. Koncept je prakticky identický jako u Xiaomi, na vrchní straně je propadliště pod úhlem, ve kterém se nachází sklíčko projektoru. Přední strana je nápaditá, je totiž krytá látkovou vrstvou, která je potažená na plastu, lze navíc sejmout a v případě potřeby vyměnit/vyčistit. Pravý bok skrývá pod krytkou konektory. Oceňuji, že jsou skryté hluboko, pokud tedy zapojíte například USB disk, stále lze krytka uzavřít a vy připojené periferie nevidíte. Skvělé, to se nám líbí.

Epson EH-LS800

Design je specifický, osobně se mi líbí, ale je nutné si zvyknout na mohutnost. Mám výhodu v tom, že mám poměrně velký obývací pokoj, čili projektor sám o sobě nepůsobí jako pěst na oko, do malých pokojíčků bych ho však nepořizoval.

Úvodní nastavení

Uvnitř je systém Android TV, což je velmi dobrá zpráva. Po zapnutí se projektor tváří jako klasický televizor s Android TV nebo třeba jako Xiaomi TV Stick, vše je tedy známé a kompletně v češtině.

Epson EH-LS800

Poté, co projektor spojíte se svým Google účtem, nastává doba, kdy je třeba kalibrace. Nejdříve je nutné manuálně vyrovnat zkreslení za pomocí aplikace od Epsonu, případně prostřednictvím dálkového ovladače. Není to hned, ale během 5 minut jsem měl hotovo. Bohužel ostření nejde nastavit přímo skrze ovladač, je nutné sejmout krytku na boku projektoru a pomocí kolečka ostrost nastavit.

Kdyby šlo o přenosný projektor, určitě bych tento způsob nastavení zrovna dvakrát nechválil, ovšem od domácího projektoru se očekává, že doma zůstane, vzhledem k jeho rozměrům a hmotnosti dost pravděpodobně na jednom místě. I tak, automatické ostření a vyrovnání zkreslení by se nám líbilo více, a to nejen u Epsonu, ale i u konkurence, kde tato funkce u UST projektorů není stále standardem.

Android TV? Přítomen.

Dovolím si malé rýpnutí. U projektoru za 80, respektive 90 tisíc korun bych očekával trochu luxusnější ovladač než ten dodávaný. Je sice praktický, naleznete na něm více tlačítek s přímými vstupy do různých nastavení, ovšem působí dost obyčejně.

Prostředí Android TV

Prostředí je nám, jak už jsme zmínili, důvěrně známé, a to díky nasazení Android TV. Osobně si myslím, že jde o nejlepší systém pro projektory, protože poskytuje dostatek aplikací, které si můžete dodatečně stáhnout. Avšak bohužel, některé v něm kvůli restrikcím ze strany vývojářů nenajdete. Třeba Netflix podobně jako u projektoru od Xiaomi. Bohužel není ani možné jej dodatečně doinstalovat/aktivovat jako v případě Xiaomi.

Aplikace Lze nainstalovat?
Netflix ×
HBO Max
Amazon Prime Video
Voyo
iVysílání
Apple TV
Disney+
Sledování TV
T-Mobile TV
Vodafone TV
O2 TV

My jsme si Netflix zpřístupnili za pomocí Xiaomi Mi TV Stick 4K, který pořídíte za pár stokorun, přijde nám to však zbytečné. Jednoduše proto, že do projektoru s Android TV připojujete TV Stick s Android TV. Většinu aplikací však nainstalujete bez problémů, stejně jako naši oblíbenou OTT aplikaci SledováníTV.

Oceňuji svižnost prostředí, která je perfektní. Pohyb v menu je rychlý, nic se neseká, animace jsou plynulé, zde si Epson zaslouží velkou pochvalu.

Obraz: to se nám líbí

O obraz tu jde především. Už při vzdálenosti 2,3 cm získáte úhlopříčku 80", při vzdálenosti 28,5 cm od zdi či projekčního plátna získáte plných 150", tedy 3,8m úhlopříčku – jde o vzdálenost zadní strany od podložky, tedy například zdi, pokud přemýšlíte nad vhodnou hloubkou komody, musíte k tomu přičíst ještě šířku projektoru. Takto velkou televizi doma asi nemáte, že? Výhodou je, že i při takto velké úhlopříčce je kvalita výborná díky 4K rozlišení, laserové technologii 3LCD s 0,62" čipem C2 Fine a množství „dolaďujících“ prvků v nastavení. Poměr stran činí 16:9, kontrast 2 500 000 :1 a životnost je stanovena na 20 000 hodin.

Obraz s úhlopříčkou 115", zadní část projektoru je od stěny vzdálená zhruba 15 cm

Můžete si i plynule upravit jas, který v maximu činí až 4 000 lumenů. To je hodnota, která umožňuje bezproblémovou projekci i za denního světla. Potěší podpora HDR10. A spotřeba? Při plném výkonu 350 W a ceně 6 Kč za 1 kWh vás hodina provozu vyjde na 2 koruny.

Ptejte se, co vás zajímá

První dojmy z projektoru Epson EH-LS800 jsou veskrze pozitivní, ale na finální verdikt si budete muset počkat. Projektor dále testujeme a vy se už nyní můžete ptát na to, co vás zajímá.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze